elkurtan

elkurtan

Miért kellett betiltatnia az „Adj gázt!” Orbán Viktornak?

Orbán Viktor hétfőn – a szocialista Steiner Pál vonatkozó kérdésére – közölte: utasította Pintér Sándort, hogy a Belügyminisztérium...

Orbán Viktor hétfőn – a szocialista Steiner Pál vonatkozó kérdésére – közölte: utasította Pintér Sándort, hogy a Belügyminisztérium ne engedélyezze az Élet Menetével egy napra szervezett, Adj gázt! címet viselő úgynevezett motoros felvonulást.

Értsd: kvázi betiltotta a visszataszító performanszot.

Az Index, a Mandiner, a Teadélután, a TASZ, s Lencsés Károly, lapunk publicistája egyaránt úgy foglalt állást: Orbán önkényesen, preferenciái alapján nem határozhat  efféle ügyekben, nem korlátozhatja mások gyülekezési szabadságát. Mert egy demokráciában ez nem így működik.

Ezzel nyilván egyetértek, ám a Twitteren is megdicsértem már a miniszterelnököt lépéséért, mert úgy vélem: most nem tehetett egyebet, minthogy tilt. Mert a Nemzeti Együttműködés Rendszerében ez így működik.

Orbán 2011 nyarán, az Országgyűlésben leszögezte, mi az álláspontja a kérdésben. Akkor történt, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a rendőrök segítségével vegzált tibeti tüntetőket a diktatúrával tüntető Kína miniszterelnökének fellépésekor. A miniszterelnök akkori coming outjával lényegében kinyilvánította: önkényesen korlátozhatja a gyülekezési jogot.

És attól a pillanattól kezdve, hogy ezt megtette, nyilvánvaló lett: lényeges ügyekben ő hoz döntéseket. Jogos a szabadságpárti szekció felháborodása, csakhogy bírálatuk alapján már évekkel ezelőtt túlléptünk. Orbán önkényes eljárása faktum.

S ha így van, a kormányfő – saját világában – az egyetlen elfogadható, s méltányolható megoldást választotta. Betiltotta az antiszemita egyveleg hancúrozását.

Ami szabadság- és demokráciafelfogását illeti, nem voltak illúzióink. Csakhogy ha nem tiltja be az eseményt, akkor a humanista minimumhoz fűződő viszonya is megkérdőjeleződött volna. Ha abban a keretben értelmezzük a helyzetet, amelyet Orbán rajzolt, akkor az lett volna az aljasság, ha engedi pöfögni a motorosokat. Hiszen akkor azt üzeni: diktatúrák ellen protestáló szabadságpártiaknak nem lehet, antiszemita társulatnak lehet.

És aki a szabadságban hisz, az már régen nem hisz Orbán Viktorban. Ám aki Orbán Viktorban hisz, az még hihet abban, hogy favoritja szemben áll a szélsőséges gyűlöletkeltőkkel. Sokan feltették azt a kérdést: legközelebb a melegfelvonulást sem engedélyezi? Nem tudjuk, s ezt 2011-es föllépése óta nem tudhatjuk. Csupán rajta múlik. Ma úgy állunk: antiszemita őrületnél lefelé tartja az ujját, a homoszexuálisok jogaiért kiállók rendezvénye kapcsán fölfelé.

Ennyi a tanulság. Ez a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Ezért tartom: most – a saját szisztémáját realitásként elfogadva – szép munkát végzett.

Az önkény pályáján, ahol játszik, másként nem jelezhette: van határ. Ennél többet már aligha várhatunk tőle.

2013.04.11 11:04

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.