elkurtan

elkurtan

Ákos és az első néma dal

Itt mindenki vendég / És a házigazda fizet / Te idd csak a borát / És prédikáld a vizet. Egy fölöttébb tehetséges szövegírót idéztünk fentebb...

Itt mindenki vendég / És a házigazda fizet / Te idd csak a borát / És prédikáld a vizet.

Egy fölöttébb tehetséges szövegírót idéztünk fentebb, amikor Kovács Ákos Kossuth-díjas művész Az utolsó hangos dal című számának sorait citáltuk.

Nyilván nem véletlenül: az MTVA megrendelt tőle 320 szignált. Ez önmagában kábé akkora szenzáció, mint a Barcelona spanyol bajnoki aranyérme, csakhogy akadt médium, amely kíváncsi volt arra az apróságra: mennyi pénzt szánt a közmédia a projektre.

Az MTVA azonban továbbra is úgy véli, hogy nem a nyilvánosságot szolgálja, ami legalábbis meglepő, ha nem inkább mulattató, egy médiaszereplő esetében. Persze árnyalja a képet, ha az érintett cég humánpolitikai kasztingján előnyben részesítik az egykori három per hármasokat, s esetleg mínusszal indul, aki nem szerzett érdemeket pártszolgálatban. Mindenesetre a Bors című lap közérdekű adatigényléssel fordult a szervezethez, amely természetesen kitart a titok megőrzése mellett, amit teljesen érthetővé tesz eddigi működése, mert bár szakmailag csupán mélypontügyi kutatásokat végzett, szerződéskötésekben az úgynevezett elmúlt nyolc év legnemesebb hagyományait is felülmúlta.

Ám ennek a történetnek nem is a magát már régen kabarészereplővé züllesztő intézmény a főszereplője, hanem Kovács Ákos. Tudniillik ő azon művészek egyike, aki politikai rendezvényeken többször szerepelt, s sokat énekelt arról, milyen világot képzel el, s milyet nem.

Akkor most mondhatna valamit. Például azért, mert közpénzt kapott. Nem tudjuk mennyit, de azt igen: a közösségi kasszából fizetik ki. Ha az évek óta Muppet-show kompatibilis tevékenységet folytató MTVA hallgat is, ő beszélhetne. Pont azért, hogy más legyen, mint eddig volt.

Ha olyan szerződést kötött, aminek nyomán korrekt összeget kap a munkájáért, ha nem eszement pénzt utalnak át neki, aligha van oka a némaságra. Nyilván mindenki tisztában van azzal, hogy Kossuth-díjas előadó az üzleti partner, azaz senki nem hiszi azt: három kiló paradicsom a meló ára. Akár az is elég lenne: tőle mehet az adat.

Főként, mert Kovács Ákosnak most nagyobb a tét annál, mint amennyi a bankszámlájára érkezik. Nem mi találtuk ki. Ő mondta: Nincsen más, csak a hit és a dac, / A tiéd csak az marad, amit másoknak adsz.

2013.05.31 16:05

Ajánlott cikkek

Blogger

elkurtan

Blogger

Archívum

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.