elkurtan

elkurtan

Függetlenségi háború

Ha Demszky Gábor és Kuncze Gábor zavart szeretne okozni a jobboldali média vakorbánista részlegében, akkor azzal töltené a szabadidejét, hogy...

Ha Demszky Gábor és Kuncze Gábor zavart szeretne okozni a jobboldali média vakorbánista részlegében, akkor azzal töltené a szabadidejét, hogy fideszes pártrendezvényeken venne részt.

Merthogy bizonyos orgánumok úgy vélik: szó sem lehet civil tüntetésről, megújuló ellenzékről, ha a közönség soraiban megjelennek az úgynevezett „balliberális világ” olyan emblémái, mint az említett SZDSZ-es politikusok. Sőt ma már Karácsony Gergely, Schiffer András vagy Vadai Ágnes belépése is pártpolitikai és/vagy diszkreditál rendezvénnyé varázsol bármilyen eseményt. (Szörnyű identitászavarokhoz vezethet, ha a téma szakértőinek egyike a színházban vagy koncerten fut velük össze: ha marad, akkor minimum országtámadó eurokratának tetszik, hogy indokolatlanul azért ne gyurcsányistázzuk vagy bajnaistázzuk el magunkat.)

Ez a logika nem túl komplex, így komoly fennakadást okozna, ha például Demszky, Kuncze és kollégáik Orbán-beszédeket is a helyszínen hallgatnának, ezzel hiteltelenítve az bulit, egyúttal rámutatva arra: a narancssárgák a múlt emberei, akik sohasem tagadták meg liberális gyökereiket, s mostani kalandjátékuk is csupán a Nagy Összeesküvés egyik epizódja.

Ha pedig egyikük esetleg még el is kiáltaná magát, hogy független, akkor azzal leszögezné: emeszpés, bajnaista, kendermagos, elempés, péemes az Orbán-parti.

Az illetékesek ugyanis már régen csak szervezeti keretben értelmeznek. Senki nem lehet eszme vagy értékvilág rabja. Párt, tőke, Soros vagy Bajnai, de valaki pénzeli. Mert szolgaian hűnek kell lenni valakihez.

Szinte elképzelhetetlennek tetszik, hogy valaki gondol valamit a világról, s ez nem feltétlenül egyezik meg mindig azzal, amit a pártok éppen közvetítenek. Hogy esetleg egy képviselő is lehet szellemileg autonóm attól, hogy van tagkönyve. Ezt nyilván nem könnyű megérteni annak, aki liberálisból éppen akkor lett konzervatív, amikor Orbán Viktor, éppen akkor ismerte fel az EU elnyomó jellegét, amikor ő, a jogállamhoz fűződő viszonya is akkor módosult, amikor a kormányfőnek, hogy végül futballszeretete is azokban az időszakokban mélyüljön el, amikor a Fidesz vezére kormányoz.

Ezért képtelen felfogni, hogy a hallgató azért tüntet, mert nem ért egyet a röghöz kötéssel, nem azért, mert Bajnai Gordon felheccelte. Hogy attól, hogy valaki meleg, még lehet véleménye az országról, s nem Soros György homoszexuális-terjesztő akciójának aktivistája. Hogy ha valaki szerint nettó szemétség hajléktalanokat büntetni azért, mert nincs otthonuk, akkor nem itt felejtett három per hármas, hanem még az is előfordulhat: humanista. Ha valaki nem érti, hogy elvekhez is kötődhetünk, nem csak pártokhoz, azt bármeddig elvezetheti egy ember vagy egy szervezet. Például egy egypárti alkotmánytól egészen a negyedik módosításig.

Az pedig egy szörnyű út. Másikon kellene menni. Azon, amelyen attól, hogy valaki baloldali, attól még mondhatja, hogy Török Zsolt közlései az ideg-összeroppanás zöld határára kergetik, hogy mi a véleménye az MSZP rendszeres megújulásáról, hogy a PM képviselői nettóbruttó következetlenek, amikor a pénzügyi stabilitási és a választójogi törvény miatt leláncolják magukat, majd sajtótájékoztatót tartanak az orbánizmus kiteljesedésének hétfőjén, hogy Bajnai Gordon szépen megizzadna a kerületi retorikai verseny középdöntőjében, hogy Juhász Péter jelenléte fölöttébb nehezen illeszthető az Együtt 2014 közpolitikájának közvetítésébe, hogy Gyurcsány Ferenc...

Tényleg nevetséges, hogy itt néhányan még mindig képtelenek megérteni, hogy – bár ez láthatóan zavarja őket – mind több embernek lesz saját véleménye. Egyszerűen azért, mert a fiatalok már nem a komcsi vircsaftban szocializálódtak, a posztkomcsi vircsaft meg nevetséges számukra. Ja: és van Internet.

Aztán négyévente el lehet dönteni, hogy éppen melyik párthoz ikszelünk. Vagy érvénytelen cetlit adunk le, mert elveink nem teszik lehetővé, hogy bármelyik szervezetre igent mondjunk. Vagy a legkisebb rosszat választjuk. Aztán még cikket is lehet írni arról, mivel indokoljuk aktuális feleletünket.

De amíg képtelenség elhinni, hogy nem mindenki (értsd: polgármester, képviselő, újságíró, postás, ápoló, tűzoltó) pénzért gondol valamit, addig Demszkynek és Kunczénak kötelessége lenne turnézni a kormánypárti és ellenzéki megmozdulásokon.

Csak hogy mulathassunk is, amíg túléljük ezt a cirkuszt.

2013.03.24 15:03

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.