elkurtan

elkurtan

Matolcsy tündérmeséje

Matolcsy György a CNN-nek azt mondta: Magyarország egy tündérmese. Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2012 első negyedévében 0,7 százalékkal...

Matolcsy György a CNN-nek azt mondta: Magyarország egy tündérmese.

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2012 első negyedévében 0,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, a nemzetgazdasági ágak mintegy felének a teljesítménye stagnált - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Nyilván meglehetősen ortodox megközelítés, amely a két közlés közt némi ellentétet fedez fel, ha nem egyenesen a nemzetközi baloldal összeesküvésének kihelyezett lángosos bódéja.

Tudniillik Matolcsy Györgynek igaza van. Ma Magyarország egy mese. (A tündérjelzőt addig lefejteném, amíg az alkalmilag Britannica Hungaricává alakuló Orbán Viktor nem definiálja pontosan a tündért, miként az oligarchával tette néhány hete.) Az ugyanis kizárt, hogy a valósághoz bármi köze van annak, amit átélünk.

Mert az nyilván elképzelhetetlen egy országban, hogy kormánytagok hamvakkal házalnak a szomszédban, az illetékes miniszter kirobbanó sikerről fantáziál, miközben a gazdaság haldoklik, s olyan adókat vet ki, amelyek kitalálása önmagában is alapos gyanú a kokacserjetermszetésre, továbbá éppen annyi munkahely terem, amennyi plateosaurus Kőbányán. S mindennek a tetejébe egy Közgép nevű massza bolygóméretű malacperselyként viselkedik, s nyeli be a közpénzt szépen.

Értsd: ideje leszállni a tárcavezetőről, mert megint igazat mondott. Ez egy mese. Kissé rosszabb a design, mint a Verdákban, a szereplők sem feltétlenül olyan frankók, mint az Oroszlánkirályban, de legalább nem a valóság.

Amúgy is, ha az lenne, akkor most azonnal válságforgatókönyveket kellene gyártanunk a jövő hétre, mivel a fantaszták kormánya úgysem teszi meg helyettünk. Az illetékesek most Eb-t néznek, ha pedig annak vége, akkor újra felcsapják a történelemkönyvet, hogy keressenek népi hősnek valami vállalhatatlan nyilast. És akkor beszéljünk a kormányzóról, mondjuk, a nincsenek megszorítások, meg a százezermilliómilliárd új állás, továbbá a gazdasági meganövekedés helyett.

Hogy a KSH közben mindenféle adatokat publikál?

Ha eljön az ideje, Matolcsy homlokon csókolja az intézményt, amely öntudatra ébred, s újra köztünk lesz.

A mesék birodalmában.

2012.06.08 12:06

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.