elkurtan

elkurtan

Matolcsy, a szórakoztatóipari miniszter

A kis magyar skacok fenekén piros pont van – mondták japán tudósok Matolcsy Györgynek. Általában azok a szar viccek kezdődnek efféle felütéssel...

A kis magyar skacok fenekén piros pont van – mondták japán tudósok Matolcsy Györgynek.

Általában azok a szar viccek kezdődnek efféle felütéssel, amelyeket a teadélutánok Mórickából felkészült önjelölt jófeje nyom a csajoknak, akik egyébként annyira unják, mint Tippmix-függő Michael Phelps 200 méteres pillangóversenyeit.

Ám ezt most éppen Magyarország gazdasági minisztere mondta. Meg vagy háromszáz hasonló közléssel szórakoztat egy átlagos napon a banánalapú csodától a GDP-arányos tündérmeséig, hogy a közgazdaságtan kistigrises pogácsaiskoláját most ne keverjük ide.

Nyilván szörnyülködhetnénk azon, hogy egy láthatóan valóságmentes dimenzióban közlekedő politikusra bízták az összes pénzünket, aki következetesen tagadja, hogy a számoknak van szerepe a matematikában, de sokkal biztonságosabb és megnyugtatóbb nevetni a produkción.

Főként, mert lényegében már csak egy menedzserre és egy fasza Facebook-oldalra van szüksége, aztán mehet haknizni vidéki kultúrházakba és fővárosi romkocsmákba egyaránt, ha a Kőhalmi és a Kissádám nem ér rá. Akár a globális szórakoztatóiparban is megragadhat, ami a Farkasjancsi és az Albert Flórián óta lényegében egyetlen magyarnak sem sikerült. (Már ha az Oscar-díjas pornósztárjainkat nem számítjuk.)

Egyelőre a lapok még nem a mozaikrovatban tálalják turnéját, hanem a politikaszekcióban, de ez alighanem csak átmeneti üzemzavar.

Mármint nem mindenhol, mert akadnak sajtótermékek, amelyek nem mulatnak rajta, hanem lelkesen magyarázzák attrakcióit. Nyilván hasonlóképp tennének, ha a Gyurcsány vagy Szekeres Imre elemezte volna a kisgyerekek fenékfoltjait japán tudósokra hivatkozva, mert hát gyűlölik a kettős mércét, tehát szó sincs róla, hogy más tárcavezetőnél esetleg gúnyolódtak volna a dumán.

Amúgy mindegy is, mert az elöljáró munkásságát természetesen csöppet sem befolyásolja, hogy ki, mit firkál, mert úgysem érti őt senki. Mármint Orbán Viktoron kívül. És nagyon is helyes, hogy nem hallgat mindenféle Mellár Tamások és Bod Péter Ákosok véleményére, mert az érintettek tényleg nem szereztek tapasztalatot abban a szakmában, amelyben Matolcsy hódít, így nincs miért megfogadni tanácsaikat.

A szórakoztatóipar más kávéház, s a mutatvány sikerét jelzi, hogy a futball, a film, a zene mellé zárkózik a matolcsizmus is.

Milliókat mulattat.

Csak az a csöpp fájdalma ennek a tömegnek, a GDP-nek, a foglalkoztatásnak,  a piacnak, meg a közgazdaságtan alapjainak, hogy aki legkomolyabban veszi, annak elég fontos melója van: ő Magyarország miniszterelnöke.

2012.11.16 20:11

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.