elkurtan

elkurtan

Gyurcsány: most vagy soha

Vége. Ha Gyurcsány Ferenc nem ad elfogadható magyarázatot arra, miként lehetséges, hogy szakdolgozata – az eddig napvilágra került információk...

Vége.

Ha Gyurcsány Ferenc nem ad elfogadható magyarázatot arra, miként lehetséges, hogy szakdolgozata – az eddig napvilágra került információk alapján – igen szoros kapcsolatot ápol korábbi sógora munkájával, akkor politikai pályafutásának érdemi része lezárult. És ezúttal legalább kegyeleti okokból kerüljük a bulvárkacsázást.

Alapesetben persze a vádlónak minden kétséget kizáróan kell bizonyítania a plágiumot, ám a kormányfő politikus, aki az őszödi beszédben azt mondta, nem a személy a fontos, hanem a szent cél. („Erről szól a politika. Nem arról, hogy melyikünkből lesz kerületi polgármester, mégis hány darab helyettese lesz.”) S ezúttal sem Bayer Zsolt nyugalmának megőrzése miatt kellene igazolnia a szöveg eredetiségét, hanem az úgynevezett Ügy miatt. Mert annak, így a magyar baloldalnak is, kezelhetetlen tehertételt jelentene a másolás, pedig abból amit aktuálisan tudunk, csak fatális véletlenek összjátékának köszönhetően következik Gyurcsány ártatlansága. Pedig az őszödi retorikai iszapkatasztrófa után mindent arra épített: szakított a hazugságok korával. Az ő szemében a Balaton-parti előadás a megtisztulás szimbóluma.

Most meg itt ez az anyag, amelynek ugyanaz a címe, mint a rokon dolgozatának, mi több, a bírálat szerint még a hibák is megegyeznek.

Erre egyszerűen nem válasz az, hogy éve óta ki akarnak csinálni, továbbá az, hogy a gigantikus megszorításokról terelik el figyelmet a karaktergyilkossági-kísérlettel, meg egyébként is, ez csak a Hír TV. (Utóbbi különösen felháborító indoklás, mert éppen a sokszor idézett schmitti gondolatra hajaz, hogy tudniillik, csak egy „blogger” szórakozik vele.) Ha például Batman minden esetben bizonyítékot kért volna a károkozásra, mielőtt menteni indult, akkor a lakosság bizalma némiképp megrendült volna benne.

Ezért kell Gyurcsánynak lépnie. Mert a hit nem válasz a felvetésre. Miként az „Ez csak egy szakdolgozat” munkacímű beszédeket is valami házibuli hajrájára érdemes tartogatni, mert azok fináléjában taccsrészeg társalgók közt talán érv lehet, de máskor aligha, mert erkölcsi értelemben egyszerűen lényegtelen, milyen célból készült a szöveg. A korrupció sem 3 milkától ítélendő el, hanem akkor, amikor a nagyobb szám, mint nulla tartományba esik. 

Mindenesetre Gyurcsány most feljelent, de rögtön két bejelentést is tehet, mert nem csupán a pécsi intézményből veszett el a dolgozat, hanem a saját példánya sincs meg, azaz egészen komplex ügyet kell megoldaniuk a rendőröknek a kora nyári melegben.

Nyilván rajtuk kívül is sokan nyomoznak most, minek köszönhetően Gyurcsány Ferenc munkája minden idők legkeresettebb szakdolgozatává nemesedik, s sokan vitatkoznak arról is, le kell-e mondania képviselői mandátumáról, ha bebizonyosodik: csalt. Ám ez teljesen lényegtelen, mert ha tényleg másolt, akkor politikai és erkölcsi értelemben nincs tovább.

Akkor teljesen mindegy, lemond-e mandátumáról.

Mert akkor úgyis vége.

Ha tényleg az ügy a fontos, nem a személy, akkor örökre.  

2012.04.30 15:04

Ajánlott cikkek

Blogger

elkurtan

Blogger

Archívum

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.