elkurtan

elkurtan

Fidesz: halálos iramban

Ma nincs az a kvízjáték, amely megkockáztathatja, hogy a Fidesz identitásáról szóló kérdést tol aktuális játékosa elé. Egész egyszerűen...

Ma nincs az a kvízjáték, amely megkockáztathatja, hogy a Fidesz identitásáról szóló kérdést tol aktuális játékosa elé. Egész egyszerűen azért, mert a szervezet lényegében hatalomtechnikai társasjáték narancssárga bábujává alakította magát, így képtelenség elhelyezni a politikai mezőben.

A szervezet ezúttal az új büntetőtörvénykönyv kapcsán akciózik.

Az Origo szerint a hétfői frakcióülésen szóba került a jogszabálytervezet, s a képviselők azt tervezgették, miként reagáljanak, ha a Jobbik a halálbüntetés visszaállítását követeli. Lázár frakcióvezető például – a cikk szerint – elvetette, hogy simán nemet mondjanak a felvetésre, mert az kommunikációs szempontból vállalhatatlan.

Mármint az, amit megannyi alapjogi egyezmény is megerősít: nem végzünk ki embert, s mindenkinek joga van az élethez.

Ahogyan az egykor volt Alkotmánybíróság vonatkozó határozata érvel: a halálbüntetés alaptörvényellenes, mert az élethez és az emberi méltósághoz való jog lényeges tartalmát korlátozza, sőt annak teljes és helyrehozhatatlan megsemmisítését eredményezi.

Ez az, ami úgynevezett kommunikációs szempontból vállalhatatlan a Fidesz számára.

Az illetékesek persze találtak megoldást: azzal érvelnek majd, hiába nyitottak a javaslatra, az Európai Unió miatt lehetetlen a változás.

Okos taktika, így elégethetnek majd még néhány száz uniós zászlót a tengermélymagyarok. Mert a magukat européernek valló jobboldali elöljárókat újabban a legkevésbé sem zavarja, ha a közösséget bántják. Sőt.

Pedig Orbán Viktor olykor arra is használhatná híres karizmáját, hogy helyretesz néhány ügyet. Úgyis akad csaknem másfél millió polgár ebben az országban, aki az unortodoxiának csúfolt katasztrófát is csodának hiszi, így a miniszterelnök esetleg azt is elmondhatná, hogy Magyarország nem állítja vissza a halálbüntetést.

Mert az állam nem öl.

És a legkevésbé sem érdekel, hogy hány amerikai államban küldik meg fecskendővel a bűnözőket, s főként annak kell óvatosan előállnia e példával, aki egyébként a Holdra lőné az amcsikat, ha éppen a médiatörvénnyel vagy a választási jogszabállyal foglalkoznak.

Persze az ügy legalább iránymutató mindenki számára. Regél arról, hogy mit várhatunk a Fidesztől hosszú távon. A Népszabadság mai cikke szerint ugyanis Lázár mint közhangulat-elemző, akár miniszterelnök is lehet.

Akkor végre nem hazudunk egymásnak tovább, s nyilvánvalóvá válik, kár értékekről, elvekről, eszmékről dumálni, mert Magyarország államformája politikai válallkozás.

 

2012.05.15 10:05

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.