Újabb fideszes ébredt rá, mekkora a vagyona

Potápi, a vágtázó sötét ló a fejéhez kapott, hogy valójában háromszor akkora a telke, mint hitte. Nem csak ő 'világosodott meg' a Simon-botrány kirobbanása óta, az ellenzék pedig már sorozatban jelenti fel a Pasa Lakópark fideszes lakóit.

Potápi Árpád, Bonyhád fideszes polgármestere március 19-én írta át a vagyonnyilatkozatát: a 2013-ban vásárolt építési telkének nagyságát javította 1266 négyzetméterről 3166 négyzetméterre – ezt az Origo hírportál szúrta ki.

Valahogy ez volt eszében

Potápi Árpád azzal magyarázta ezt a lapnak, hogy „valahogy mindig az 1266 volt az eszében", és rosszat írt be a nyilatkozatba. Azt mondta, hogy akkor vette észre a hibát, amikor polgármesteri vagyonnyilatkozatot is le kellett adnia. Hozzátette: „Sötét lóként sikerült elhúznia a Simon-ügy mellett, nem akart egy kalap alá kerülni vele."

Megesik az ilyesmi

Potápi Árpád azt is elárulta, hogy amikor bement a mentelmi bizottsághoz, hogy elintézze a módosítást, azt mondták neki, hogy gyakran esik meg ilyesmi.

Pasák lakóparkja

„Minden nappal tovább nő Rogán és más fideszes politikusok ingatlanvagyona, de ezzel csak a kérdések szaporodnak, nem a válaszok. Továbbra sincs érdemi válasz arra, hogy milyen pénzből lettek az ingatlanok?"- hangzott el Kerék-Bárczy Szabolcs és Juhász Péter csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyet a budai Pasa Lakópark előtt tartottak. Juhász Péter – ahogy korábban Rogán Antal esetében is tette – feljelentést tesz Puskás András vagyonosodásával kapcsolatban. A leleplezésről részleteket itt olvashatnak.

A feledékeny kertész

Potápi és Puskás előtt már több fideszes politikus is módosított vagyonnyilatkozatán, többségük a Simon-ügy kirobbanása után. Rogán Antal V. kerületi polgármester például többször is módosította vagyonnyilatkozatát az elmúlt hetekben, így például rájött, hogy a 149 négyzetméteres lakása valójában 185 négyzetméteres (egy télikert kialakítása miatt), továbbá, hogy van garázsa és tárolója is. Az is új felfedezés volt számára - legalábbis az eredeti bevallásához képest -, hogy a család egy másik ingatlant is vásárolt a Pasa Park exkluzív budai lakóparkban. Ebben a lakásban Rogánnak nincs tulajdonrésze, csak feleségének: 52 százalékban birtokolja az ingatlant. (A másik fele a belvárosi önkormányzat egyik alpolgármesterének párjáé.) Ezek után az Együtt-PM volt kénytelen emlékeztetni Rogánt, hogy a 185 négyzetméteres luxuslakásához egy 95 négyzetméteres (a lakóparkban érvényes négyzetméterárak alapján mintegy 20 millió forint értékű) tetőkert is tartozik.

A boszporuszi remete

Azt, hogy miből futotta a polgármesternek a százmilliósra taksált luxuslakásra, már sokan próbálták kiszámolni, több-kevesebb sikerrel. Legutóbb az Index próbálkozott meg a gordiuszi feladattal, de sehogy sem jött ki nekik a matek - még úgy is nehezen spórolhatott ennyit Rogán Antal, ha tizenöt éven keresztül remeteéletet élt (ami viszont nyilván azt is feltételezné, hogy nem lízingel egy Audit havi 200 ezerért, nem járatja a gyerekét magánóvodába és főleg nem költ negyedmilliót Luis Vuitton Bosphore táskára).

Ja, meg a teremgarázs

Rogán ügyének kipattanása után Varga Mihály gazdasági miniszter – akinek szintén a lakóparkban van lakása – is módosította a vagyonnyilatkozatát, mert kifelejtett abból egy 41 négyzetméteres teremgarázsrészt.

Rezsicsökkentés

A vagyonbevallás rajtuk kívül Zsigó Róbertnek sem erőssége; a Fidesz szóvivőjének - az egyik legjobban kereső parlamenti képviselőnek - a memóriáját az Index frissítette fel, kiszámítva, hogy a képviselő annyit hajtotta hivatali autóját, hogy négyszer megkerülhette volna a Földet, ennek többmilliós üzemanyagszámláját azonban nem tartotta fontosnak megosztani a nyilvánossággal.

Simon mágus

A képviselői vagyonnyilatkozatok koronázatlan királya persze maga Simon Gábor, aki negyedmilliárdos vagyonáról "feledkezett meg" említést tenni bevallásában.

Nem osztogattak, fosztogattak

Lendvai Ildikó szerint nem vagyona mértékét, hanem a dátumot módosította korábban képviselői vagyonnyilatkozatában. Az MSZP országgyűlési képviselője csütörtökön közleményben reagált arra, hogy a Fidesz szerint nemcsak Rogán Antal, a kormánypárt frakcióvezetője, hanem például a szocialista Lendvai Ildikó, Kolber István és Lamperth Mónika is élt már a javítás lehetőségével. Lendvai Ildikó úgy fogalmazott: ez úgy igaz, "mint a viccekben a jereváni rádió hírei". Kifejtette, hogy valóban javított, de nem vagyona mértékét, hanem a dátumot; képviselővé választása óta pedig ugyanazzal az egy lakással rendelkezik. A szocialista politikus tájékoztatása szerint a korábbi önkormányzati bérlakást 1988-ban vásárolta, azonban az évszámot tavaly véletlenül 1998-nak írta. Mint írta, ha a lakása területéből annyit kellene levonnia, "amennyi Rogán Antalnak kiment a fejéből, még a spájz sem maradna".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.