galéria megtekintése

Tovább bővült a Rogán-vagyon?

11 komment


Boda András
NOL

A Rogán család vagyonosodása mára részben túlmutat a politikus anyagi helyzetén
A Rogán család vagyonosodása mára részben túlmutat a politikus anyagi helyzetén
Móricz Simon / Népszabadság

Van még olyan ingatlan Rogán Antal tulajdonában, amiről elfelejtett említést tenni vagyonnyilatkozatában. Bár tíz nap alatt kétszer is kiegészítette a dokumentumot, arról nem számolt be, hogy 185 négyzetméteres luxuslakásához egy 95 négyzetméteres, a lakóparkban érvényes négyzetméterárak alapján mintegy 20 millió forint értékű tetőkert is tartozik. Ezt Juhász Péter, az Együtt társelnöke jelentette be szerda délelőtt a Belváros-Lipótváros Polgármesteri Hivatala előtt tartott sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus szerint, miután Rogán most már harmadszorra lesz kénytelen módosítani a vagyonnyilatkozatát, mindinkább kérdéssé válik: szándékosan vagy feledékenység miatt titkolja el vagyona egy részét. Juhász hozzátette: feljelentést tesznek az ügyben okirat-hamisítás miatt a rendőrségen. Ennek kapcsán megemlítette, hogy Simon Gábor ma ugyanezért van előzetesben, nem tett említést vagyonnyilatkozatában minden pénzéről, megpróbálta eltitkolni vagyonát.

 

Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció és a kormányváltók országgyűlési képviselőjelöltje, Rogán belvárosi ellenfele azt mondta, kedden vagyonosodási eljárást kezdeményeztek az ügyben, de eddig nem kaptak választ beadványukra. Szerinte ebből világosan látszik, hogy itt is működik a kettős mérce, bizonyos ügyekben mindent megtesznek a vizsgálatok elkerülése érdekében.

Rogán Antal, a főváros ötödik kerületének polgármestere, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője az utóbbi másfél hétben többször is javítani kényszerült bevallását, ami az ellenzék szerint nehezen indokolható gazdagodásról, luxus életmódról árulkodik. Pontosította, hogy 149 négyzetméteres lakása, szerinte egy télikert kialakítása miatt, valójában 185 négyzetméteres, és kiderült, van garázsa, tárolója is. A javításokkal egy időben derült ki az is, hogy a Rogán család egy másik ingatlant is vásárolt a Pasa Park nevű budai exkluzív, uszodával, portaszolgálattal is rendelkező lakóparkban. Ebben a lakásban Rogánnak nincs tulajdonrésze, csak feleségének: 52 százalékban birtokolja az ingatlant. (A másik fele a belvárosi önkormányzat egyik alpolgármesterének párjáé.)

Érdemes megemlíteni: Rogán ügyének kipattanása után Varga Mihály gazdasági miniszter – akinek szintén a lakóparkban van lakása – módosította a vagyonnyilatkozatát, mert kifelejtett abból egy 41 négyzetméteres teremgarázsrészt.

A szerdai sajtótájékoztatón az ellenzéki politikusok mellett kifeszítettek egy molinót, amire azt írták: „Nem jön ki a matek! Honnan van a pénz?"

Ezzel arra utaltak, hogy kedden Juhász Péter azt mondta: Rogán nem keresett annyit, amiből meg tudta volna venni a százmilliós értéket képviselő ingatlanjait. Ráadásul a politikus szerint Rogán fizetése jelenlegi életvitelének fenntartására sem elég. Számítása szerint Rogán mintegy 1,2 milliós nettó fizetése nem fedezheti a család körülbelül 60 milliós hitelének törlesztését, a luxuslakások közös költségét, az Audi lízing- és a magánóvoda díját, a rezsit, és a vidéki ház meg a balatoni nyaraló fenntartási költségeit.

Juhász Péter és Kerék-Bárczy Szabolcs a sajtótájékoztató során bement a polgármesteri hivatalba, hogy betekinthessen Rogán Antal és szomszédja, az alpolgármester vagyonnyilatkozatába. Erre szerdán nem volt lehetőség, de a kerület jegyzője azt ígérte, csütörtökön bemutatják a két vagyonnyilatkozatot.

Rogán Antal lapunk kérdéseire – egyebek mellett arra, hogy mennyibe kerültek a lakások – tegnap nem válaszolt, kedden csak az MTI-nek adott nyilatkozatot, amelyben konkrétumok említése nélkül visszautasította a vádakat, s pereket helyezett kilátásba. Szerdán, a kormányváltók sajtótájékoztatója után szintén megkerestük, hogy a tetőkertről kérdezzük. Amint kapunk tőle választ, azt közzétesszük.

A 444.hu is számolgatta Rogán Pasa parki ingatlanvagyonát. Arra jutottak, hogy mindösszesen akár 160 millió is lehet az érték. (Úgy jött ki, hogy a Pasa Parkban a lakások négyzetmétere 600 ezer forintba kerül. Rogán és neje – immár egybenyitott – lakásai (149+71 négyzetméter) ez alapján elvileg 90+44, azaz együtt 134 millió forintba kerülhettek. Ehhez jön még a télikert és a lépcsőház 36 négyzetméterének, illetve a tetőkert 95 négyzetméterének az ára. Ha ezeket a lakáshoz képest harmadáron számoljuk is, ez akkor is még 25 millió forint, mindösszesen tehát akár 160 millió.)

Rogán keddi közleménye szerint a család 60 millió forinttal tartozik a bankoknak. Kaptak családi segítséget és baráti kölcsönöket is. Hogy mennyit, azt nem írta. Ehhez képest a vagyonnyilatkozatában 30 millió forintos banki adósság és 16,8 millió forint magánszemélyekkel szembeni tartozás van feltüntetve. A tulajdoni lapok szerint pedig Rogán lakására 111 ezer euró (kb 33 millió forint), Rogán Gaál Cecília lakására pedig 30 millió forint jelzálog van bejegyezve – derül ki a tulajdoni lapokból és a 444.hu összegzéséből.

A választások után elégtételt fog venni

Megkeresésünkre a Fidesz-frakció közleményben reagált. Azt írták: „A baloldal reménytelen helyzetben lévő politikusai újabb kétségbeesett hazugságokkal álltak elő a választások előtti utolsó napokban. Ez a támadás nyilvánvalóan a kampánynak tudható be. A Fidesz frakcióvezetője saját maga kezdeményezte maga ellen az adóhivatal vizsgálatát, minden fillérrel el tud számolni, ezért nyugodtan áll a vizsgálat elébe – olvasható a közleményben.

Kitértek arra is: Rogán Antal vagyonnyilatkozatát kijavította, az abban foglaltak mindenben megfelelnek a közhiteles tulajdoni nyilvántartáson szereplő adatoknak. A vagyonnyilatkozatot ugyanis a közhiteles tulajdoni nyilvántartás alapján kell kitölteni, abban mindent fel kell tüntetni, ami az érintett tulajdonában áll és külön tulajdoni nyilvántartásban szerepel. A társasház teraszai és tetőkertjei azonban a társasház osztatlan közös tulajdonába tartoznak, nem szerepelnek külön tulajdoni lapon. A frakcióvezető vagyonbevallása tehát pontos és törvényes. Minden ezzel kapcsolatos dokumentumot bemutatott a pontosításkor a Mentelmi Bizottságnak.

„A Fidesz frakcióvezetőjének lakásvásárlása mindenben tisztességes és törvényes volt, családja óriási hitelt vett fel, amit a mai napig is fizet. Ellentétben a baloldali politikusokkal, akik a bankokban titkos számláik között tologatnak százmilliókat, a Fidesz frakcióvezetője súlyos tízmilliókkal tartozik a pénzintézeteknek. A baloldali politikusok nyilvánvaló hazugságaival és egyes sajtóorgánumok téves állításaival szemben pedig az április 6-i országgyűlési választások után jogi úton fog elégtételt venni" - írták.

 Puskás András: Juhászék tele vannak hazugságokkal

– Nyolc éve vagyok a Belváros alpolgármestere. Életem, családom, munkám nyitott könyv az emberek előtt. Úgy gondolom, hogy alpolgármesterként jelentős eredményeket értem el az V. kerületben. Miután munkámba nem tudtak belekötni, most személyemet és családomat támadják – közölte lapunkkal Puskás András, az V. kerületi önkormányzat egyik alpolgármestere, s hozzátette: – Egyértelmű, hogy ezek a támadások a kampányról szólnak, amelyek reménytelen helyzetben lévő baloldali politikusok utolsó, kétségbeesett próbálkozásai. Juhász Péter és társai állításai tele vannak hazugságokkal, rágalmakkal és csúsztatásokkal, ezért jogi útra terelem az ügyet. Elfogadhatatlan, hogy baloldali politikusok és a sajtó egyes szereplői a szomszédaink és barátaink ingatlanjait egybe mosva, azokat közös vagyonnak tekintik.

Puskás András közölte, rágalmazásért feljelenti Juhász Pétert.

Az alpolgármesternek feltettük azt a kérdést, hány darab és mekkora lakásuk van a Pasa Parkban, illetve mikor és mennyiért vették azokat. Írásban feltett kérdéseinkre azt írta: „2008. novemberében vásároltam feleségemmel közös (50-50%) társasházi lakásunkat. A társasházi lakás árának kifizetése nagy erőfeszítést jelentett számunkra. Döntő részben banki hitelből, kisebb részben ingatlan eladásból származó bevételből vásároltuk. Ezt követő évben 25 nm-rel bővítettük lakásunkat a teraszunk terhére. Így alakult ki a földhivatali nyilvántartásban ma szereplő állapot."

Ezt követően – folytatta az alpolgármester – 2012 februárjában felesége és Rogán Antal felesége közösen (48-52%-ban) vásároltak egy lakást ugyanebben a társasházban. A vételnek, mint írta, két célja volt: egyrészt Rogán Antalék – gyermekük születése miatt – bővíteni kívánták meglévő lakásukat, tekintettel arra, hogy a két ingatlan „falszomszédos." Hozzátette: „Másrészt felesége a megmaradt, külön bejárattal rendelkező kisebb lakást bérbe tudta adni, így azóta ez az ingatlan bevételt termel. Feleségem nagyrészt banki hitelből, kisebb részt ingatlan eladásából vásárolta a leválasztott lakást."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.