Új zsinagóga épül Budapesten

Új zsinagóga épül Budapesten. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség egy patinás dunaparti ingatlant újít fel és alakít át, melyben a tervek szerint zsinagóga, zsidó kulturális központ, kóser étterem és cukrászda, illetve oktatási központ is helyet kap majd az átalakításokat követően - áll az EMIH közleményében.

A Margit híd pesti hídfőjénél lévő, jelenleg kihasználatlan Palatinus ház földszinti területén az EMIH az Újlipótvárosi zsidó közösségi élet fontos színhelyét alakítja ki. Szimbolikus értéke van az új zsinagóga bejelentésének, éppen azon a napon, amelyen hosszas egyeztetéseket követően végre zsidó szertartás szerinti végtisztességet kapnak a központtól nem messze fellelt zsidó áldozatok. A zsinagóga várható átadására 2017-ben kerül majd sor, jelenleg tervezési fázisban van.

Maradjanak a Dunában a holttestek?

A Margit híd 2011-es felújításakor a meder tisztításán dolgozó búvárok emberi csontokat, valamint ruha- és cipőmaradványokat találtak.

Már csak az van hátra, hogy kiadják a Dunában talált holttesteket

Öt éve nem találnak megoldást a hivatalok a Margit híd 2011-es felújításakor a Dunában megtalált emberi maradványok méltó eltemetésére. Többségük zsidó volt, s biztos, hogy a nyilasterror áldozatairól van szó.

Megadják a végtisztességet a Dunába lőtt zsidóknak

Pénteken temetik el a nyilasterror áldozatainak Dunában megtalált földi maradványait a Kozma utcai zsidó temetőben.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.