Megadják a végtisztességet a Dunába lőtt zsidóknak

Pénteken temetik el a nyilasterror áldozatainak Dunában megtalált földi maradványait a Kozma utcai zsidó temetőben. A csontokat öt évvel ezelőtt a Margit híd felújításakor találták meg.
A zsidó szervezetek évek óta kérik, adják ki számukra a maradványokat. Hiába volt egy véleményen a más ügyekben egyébként gyakran vitatkozó három felekezet, a hivatalok sokáig hezitáltak. A nemzeti emlékhelyeket kezelő Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) ökumenikus temetést javasolt, arra hivatkozva, nem bizonyított, hogy mindegyik csont zsidó ember maradványa. Tavaly egy tanulmány megállapította, 21 ember maradványait tudták beazonosítani, ebből 15 személy DNS-ét sikerült elkülöníteni, közülük kilencről derült ki, hogy biztosan zsidó származású. Tehát minden valószínűség szerint a nyilasok által a Dunába lőtt zsidók csontjait találták meg.

Ez a bizonytalanság a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségénél (Mazsihisz) is kérdéseket vetett fel. Az országos főrabbi, Frölich Róbert a Népszabadságnak azt mondta, a NÖRI javaslatát nem tudták elfogadni, hiszen a zsidóság nem része az ökuméniának. Ugyanakkor az általános zsidó előírások tiltják, hogy nem zsidókat zsidó temetőbe hantoljanak el. Végül megvizsgálták az izraeli hadseregben alkalmazott szabályokat, és találtak megfelelő precedenst.

A 11 órakor kezdődő temetésen beszédet mond többek között Kardos Péter, holokauszttúlélő rabbi, az ortodoxok részéről Heir Chaim Gestetner rabbi, Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Balog Zoltán humánminiszter és Szabó István református püspök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.