Németh Zsolt veszi át a lerombolt külügyet?

Folytatódik a kormányátalakítás. A külgazdasági és külügyminiszter kérésére október 15-től minisztériuma átveszi az NFM feladatainak nagy részét - tudta meg a Népszava.

A lap értesülései szerint csupán a jelenlegi fejlesztési miniszter pozíciója esne áldozatul az átalakításnak. Seszták Miklóst azonban kárpótolni kívánja a miniszterelnök.

Az átalakítás a hírek szerint épp Szijjártó Péter kérésére történik, aki "gördülékenyebbnek gondolná" a külföldi partnerekkel tervezett megállapodásokat a fejlesztési tárca bizonyos jog- és hatásköreivel, és infrastruktúrájával egyetlen kézben. A miniszter amiatt is aggódik, hogy az elmúlt hónapok "határozott külpolitikai kiállása" veszélyeztetheti a "kiváló külgazdasági kapcsolatokat".

Az ennek nyomán létrejövő önálló külügyminisztérium élére Németh Zsoltot szánják. A poszt betöltése azonban a menekültkérdés miatt nem ígérkezik épp hálás szerepnek. 

Az átalakulások érintik a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium mellett az uniós források elosztását is, amely ezzel kikerülhet Lázár János minisztériumának fennhatósága alól, pontot téve a kérdésben az Európai Unióval folytatott vitákra.

Az elmúlt hetekben folyamatosan derültek ki részletek a  kormányban tervezett változásokról. Október 1-jén lemondott Giró-Szász András, elmozdítottak három államtitkártRogán Antal vezetésével új kommunikációs hivatal áll fel.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.