galéria megtekintése

Ezért veszi kalapját a kormányzati főkommunikátor

0 komment


Csuhaj Ildikó

Hivatalosan is lemondott Giró-Szász András, a kormányzati kommunikáció irányítója. Az államtitkár nem akart Rogán Antal új minisztériumában dolgozni, amelyet Lázár János „propagandaminisztériumnak” nevezett. A kormánykommunikációért vívott sokéves csatát egyértelműen a Rogán–Dömötör páros nyerte meg.

Rogán Antal leendő kormányzati kommunikációért felelős miniszter maradásra kérte, Lázár János miniszterhelyettesi posztot ajánlott neki, Giró-Szász András azonban mindkét ajánlatot visszautasította, és a mai nappal lemondott államtitkári posztjáról. Ezt a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár maga jelentette be – a Népszabadság kérdésére válaszolva – a Lázárral közösen tartott Kormányinfó sajtótájékoztatón (ezzel megerősítve a lapunkban szeptember 22-én elsőként vázolt forgatókönyvet – a szerk.).

„A helyzet nagyon egyszerű”

Tizenegy hónappal ezelőtt Orbán Viktor kérte, hogy a civil életből térjen vissza a kormányzati kommunikáció irányítására. Most viszont a kormányzati kommunikációs minisztérium létrejöttével új helyzet alakult ki – mondta Giró-Szász András, egyértelművé téve, hogy nem akart Rogán Antal minisztériumában dolgozni. Annak ellenére sem, hogy elmondása szerint többkörös megbeszélést folytatott; Rogán Antal például arra kérte, hogy maradjon. Lapunk úgy tudja, Giró-Szász András számára elfogadhatatlan volt az a felállás, hogy miközben eddig ő volt a kormánykommunikáció csúcsvezetője, a jövőben Rogán Antal miniszterhelyetteseként eddigi beosztottja, Dömötör Csaba lenne magasabban a minisztériumi struktúrában.

 

Giró-Szász András az elmúlt napokban Orbán Viktorral is beszélt, és neki is elmondta azokat az érveket, hogy miért nem tudja folytatni. Munkatársunk kérdésére, hogy elárul-e néhány ilyen érvet, Giró-Szász András határozott nemmel válaszolt. Viszont a miniszterelnök felvetett egy elképzelést a további közös munkával kapcsolatban, de ez még nincs olyan stádiumban, hogy nyilatkozzon róla.

Együtt siralmas

Szintén a Népszabadság kérdezte meg tőle a Kormányinfón: mi a véleménye arról, hogy Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke a kormányzati kommunikáció működőképességét bírálta egy nyilatkozatban (Gulyás Gergely az ATV-ben azt mondta, hogy a kormányzat működtetésében oroszlánrésze van a Miniszerelnökségnek, de a kommunikáció nem feltétlenül volt működőképes, ezért volt szükség az új tárcára).

Giró-Szász András a kormányszóvivőin – elfogyott alóla a pódium? Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Giró-Szász András azt felelte munkatársunknak:

„a tapasztalatlanság és a tudáshiány az együtt siralmas, főleg akkor, ha az átlátóképesség hiányával párosul”.

Ezzel arra célzott, hogy Gulyás Gergely nem szokott részt venni a kormányüléseken, illetve a kormánykommunikációval kapcsolatos szűkebb körű tanácskozásokon.

András beugrott

– Az elmúlt öt évben mindig az volt, hogy ha gond volt a kormányzati kommunikációval, akkor András beugrott. Eddig erre kétszer volt szükség, nem zárható ki, hogy harmadjára is szükség lesz rá – mondta a Kormányinfón Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter Rogán Antal minisztériumát „propagandaminisztériumnak” nevezte.

Lehet jobb a propaganda?

„Most alkalom lesz arra, hogy egy új csapat, egy új minisztérium, mely a propagandáért és a tájékoztatásért felelős minisztérium, bebizonyítsa azt, hogy hogyan lehet ezt még ennél is jobban csinálni, mint ahogy az András csinálta” – mondta Lázár János.

A harc vége

A kormányzati kommunikációért évek óta folyt a csatározás a Lázár–Rogán páros között, az új minisztérium felállításával (október közepétől) a területet Rogán Antal fogja uralni. Akkor is, ha Lázár János a jövőben is folytathatja a Kormányinfó sajtótájékoztató-sorozatot, amit hónapokkal ezelőtt még a miniszterelnök szignált ki rá.

Kapcsolódó cikkek

Már nem kér a Fideszből a volt képviselő

Nem tagja már a Fidesznek Daher Pierre libanoni származású edelényi orvos, aki korábban a kormánypárt országgyűlési képviselője volt.

Bejött a vasfüggöny a Fidesznek

Egy évvel ezelőtt volt utoljára ilyen magas a kormánypártok népszerűsége, ami augusztus közepe óta öt százalékponttal, 34 százalékra erősödött – derül ki a Nézőpont Intézetnek a Magyar Idők megrendelésére készült közvélemény-kutatásából.

Orbán a hűséget nézi, Répássyt is ezért rúgta ki

Mindenkit váratlanul ért Répássy Róbert menesztése.

Tállainak is tolmácsot kell majd keresni?

Változások előtt áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, januártól az adóügyek az NGM-hez kerülnek, amit a Tállai András által irányított önálló államtitkárság vezet majd.

Lemondott Giró-Szász, de búcsúzóul még beszólt Gulyás Gergelynek

Benyújtotta lemondását

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.