„Szégyen” lesz, ha Hóman szobrot kap

„Az Ön és politikai szövetségesei szégyene lesz, ha 2015-ben, Európa szívében olyan politikus kap emlékművet, aki a két világháború között faji polgárháborút szított” – áll az Eleven emlékmű mozgalom Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármesterhez szóló nyílt válaszlevelében.
A nyilas-hatalomátvétel után is vezető tisztséget vállaló antiszemita politikus, Hóman Bálint szobrának felállítását kezdeményező Hóman Alapítvány kedden tart sajtótájékoztatót, ahol Kováts Gábor, az alapítvány kuratóriumi elnöke bejelenti, hajlandóak-e visszavonni a kezdeményezést. Az Eleven emlékmű mozgalom – amely eredetileg a német megszállás áldozatainak emlékműve ellen tiltakozó csoportként jött létre – nyílt válaszlevelet intézett Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármesterhez, aki az „ország és a város érdekeit szem előtt tartva” arra kérte az alapítványt, hogy „gondolja át a szobor felállítását”. A polgármester kijelentette, hogy ha a civil szervezet ennek ellenére úgy dönt, felállítja a szobrot, akkor fizesse vissza az erre kapott közpénzt. A székesfehérvári önkormányzat – az egyre erősödő nemzetközi nyomásnak köszönhetően is – december 18-án tárgyal az ügyről.

Az Eleven emlékmű mozgalom szerint Cser-Palkovics „látszólag elhatárolódik az emlékmű gondolatától, valójában épp az ellenkezőjét mondja annak, aminek a nyugati civilizáció és az emberi és polgári jogokon alapuló demokratikus jogállam hívei örülhetnének”. A nyílt levél szerint a polgármester „azzal érvel, hogy a szobor támogatásának visszavonásával csupán úgymond »a helyi közösséget...menti meg«. De ki fenyegeti »a fehérvári polgárokat«? Kitől kell Önnek megvédenie »az ő munkahelyeiket, közös otthonunknak tekintett városunkat«? Ön egyértelműen fogalmaz: elsősorban »a méltatlan budapesti és nemzetközi támadások sorozatától«, »a minden eszközt felhasználó, a demokrácia keretein túlmutató nyomásgyakorlástól«. Azoktól, akik »kizárólag politikai érdektől vezérelve, toleranciát hazudva Székesfehérvárra a gyűlölet és az szembenállás kultúráját próbálják importálni«. Ön tehát voltaképp csak a túlerő »zsarolásának« enged, amikor városvédőként megértést kér a véleménynyilvánítás szabadságában és önrendelkezésében megsértett lokálpatrióta civilektől. Akiket nem áll módjában tervük végrehajtásában meggátolni, csupán belátásukban bízik, amikor arra kéri őket, alkalomadtán »anyagi lehetőségeik szerinti módon és időben« fizessék vissza az amúgy megérdemelt közpénzt”.

„Eddig nem tudtuk, hogy Magyarországon bármely civil szervezet akkor és annak állít szobrot közterületen, amikor és akinek akar. Úgy tudtuk, az érvényes jog szerint az önkormányzat kizárólagos joga, hogy történeti, politikai, esztétikai, városképi és egyéb szempontok alapján eldöntse, hogy milyen szoborállítási kezdeményezésnek ad zöld utat.” A levél szerint a polgármester és politikai szövetségesei szégyene lesz, „ha 2015-ben, Európa szívében olyan politikus kap emlékművet, aki a két világháború között faji polgárháborút szított, aki vezérszerepet játszott a zsidótörvények kezdeményezésében és folyamatos szigorításában, aki közvetve Fehérvár lakosságának csaknem 10 százalékát terelte a borzalmas megsemmisülés felé és aki a végsőkig kitartva Hitler mellett tagja maradt a nyilas parlamentnek is” – áll a levélben, amelyben arra kérik a polgármestert, hogy „ha egyszer belátta a Hóman-emlékmű tarthatatlanságát, hagyja abba a kettős beszédet és haladéktalanul kezdeményezze a szoborállítást támogató közgyűlési határozat visszavonását, vagyis jog szerinti hatalmával élve egyértelműen akadályozza meg a felállítást”.

Adománygyűjtést szerveznek

A Fejér Szövetség adománygyűjtésbe kezdett, hogy így pótolják az állami támogatás visszavonása miatt hiányzó összeget, illetve döntöttek arról is, hogy megszervezik a szobor önkéntes polgári védelmét.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.