galéria megtekintése

Már alapozzák, mégis ledőlhet Hóman szobra

A székesfehérvári önkormányzat baloldali indítványra a jövő héten újra tárgyal Hóman Bálint városba tervezett szobráról. A tiltakozás ugyanis belföldön és külföldön egyre nagyobb. Az emlékművet kezdeményező alapítvány keddre ígér bejelentést arról, hogy el­áll-e szándékától. A szobor előtti területet már alapozzák.


Hóman Bálint szobra készen van, vagyis a kormány támogatását már elköltötték – közölte Lázár János csütörtökön. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Népszabadság kérdésére viszont rögzítette: a kabinet mérlegeli a nyilas-hatalomátvétel után is vezető tisztséget vállaló antiszemita politikus szobrának ügyét. Szerettük volna megtudni, mit jelent a „mérlegelés", mire a következő választ kaptuk:

„Magyarországon demokrácia van és véleményszabadság, a székesfehérvári képviselő-testület hozta a döntést a szobor felállításáról. A miniszterelnök és a kormány is számos levelet kapott az ügyben, ezekre válaszolnak, és aztán a kormány mérlegel".

Döntését azonban a székesfehérvári önkormányzat még felülvizsgálhatja. A képviselői testületnek jövő pénteken lesz lehetősége kifarolni az ügyből. Az MSZP, a DK és az Együtt a tiltakozáshullámra hivatkozva indítványozta ugyanis, hogy az önkormányzat helyezze hatályon kívül korábbi döntését, és utasítsa el a szoborállítást.

 

 

Hóman Bálint életművének tudós és politikusi része nem választható szét – olvasható az indoklásban. Továbbá az, hogy a történelmi múltjára méltán büszke Székesfehérvár nem válhat olyan várossá, amely első ízben emel szobrot egy meggyőződésből, nyíltan antiszemita embernek. A látszatát is kerülni kell annak, hogy a város elvi rokonszenvet vállal Hóman politikai tevékenységével.

Az előterjesztést december 18-án tárgyalja a közgyűlés. Eredetileg idén június 2-án döntött az ügyben a testület, az előterjesztő maga Cser-Palkovics András polgármester volt.

Akkor kétmillió forintot is megszavaztak az egész alakos emlékmű alapozására. A képviselők megismerhették Pető Hunor szobrát, amely múzeumi árkádok között, térszintben állna, és a megrendelő Hóman Bálint Alapítvány kifejezett kérése alapján díszmagyart visel, bal kezét kardján nyugtatja. A művészi szakvélemény szerint a mű nyugalmat sugároz és türelemre int. Az alkotó és megrendelője ellenben kifejezetten nyugtalan lehet.

A Fidesz számára is egyre kínosabb ügyben megoldás lehetne, ha maga a Hóman Bálint Alapítvány vonná vissza kezdeményezését. Megkérdeztük erről Kováts Gábort, az alapítvány kuratóriumi elnökét, aki kitérő választ adott. Pár nappal a közgyűlés előtt, kedden bejelentést tesz: ezt megelőzően nem akar érdemben nyilatkozni. A terepet addig átveszik a szobor ellenzői.

 Neubart István, a székesfehérvári hitközség elnöke, Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Frölich Róbert országos főrabbi
Neubart István, a székesfehérvári hitközség elnöke, Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Frölich Róbert országos főrabbi
Teknős Miklós / Népszabadság

Vannak pillanatok, amikor fel kell kelni a kényelmes fotelekből – invitál székesfehérvári demonstrációjára a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége). Heisler András elnök elmondta: a vasárnap délután négykor kezdődő rendhagyó hanukaünnepséget a Mazsihisz a helyi hitközséggel közösen a Bartók Béla téren tartja. Azon a helyen, ahol a szobrot az antiszemita politikus születésének 130. évfordulóján, december 29-én fel akarja avatni az alapítvány. Az ünnepség költségeit Cser-Palkovics András (képünkön) polgármester előterjesztésére már nyáron átvállalta a székesfehérvári önkormányzat.

Hóman Bálint a magyar zsidóság megaláztatásának és jogfosztásának emblematikus alakja – állapítja meg a Mazsihisz. 

A Szerk.: Nincs helye

Adott egy szaktekintélynek számító történész, remek városfejlesztő, aki megannyi tudományos szervezetet és intézményt vezetett a Horthy-korszakban. Csak éppen ugyanez a dicső férfiú bűzlött az aljasságig menő antiszemitizmustól. Szerkesztőségünk véleményétitt olvashatják: >>>

 Történészként, akadémikusként és kultuszminiszterként szerepet vállalt a zsidótörvények létrehozásában, folyamatos megszigorításában és az értelmiségi kamarák rasszista célú átalakításában. A népbírósági perben ellene hozott ítélet korabeli politikai megfontolásból nem érintette a magyar holokausztban játszott szerepét. A népbírósági ítélet későbbi megsemmisítése – hangsúlyozza a Mazsihisz – semmiféle okot nem ad arra, hogy az utókor erkölcsi felmentést adjon Hóman Bálintnak a zsidóüldözés terén viselt felelőssége alól.

 

Tudományos munkásságának elismerése mellett Hóman politikai tevékenységét Lázár János is védhetetlennek és vállalhatatlannak minősítette – idézi a Miniszterelnökséget vezető minisztert a hitközségek szövetsége. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere sem tekinti olyan példaképnek Hómant, akinek emlékművet kellene állítani. A baloldali pártok mellett tiltakozott a terv ellen a Szépírók Társasága (mintegy húsz civil szervezettel együtt), az Eleven Emlékmű, a Zsidó Világkongresszus elnöke és nyolc amerikai képviselő is.

Cser-Palkovics András a Fejér Megyei Hírlapnak adott minapi interjújában elmondta, hogy az amerikai, az izraeli és a német nagykövet is „érdeklődött" a szoborügyről. A fideszes polgármester azzal érvelt, hogy a város ország­gyűlési képviselőjeként Hóman Bálint rengeteget tett Székesfehérvárért. Az önkormányzat ugyanakkor – jelentette ki – eddig sem adott helyet antiszemita vagy más szélsőséges nézetnek, és a jövőben sem fog. Sőt: keményen fellép ellene. A kormány a városra, a város pedig a kezdeményezőkre hárítja a felelősséget. A polgármester az interjúban közölte, hogy a szobrot egy civil szervezet kezdeményezte és készíttette, annak sorsáról a civil szervezetnek van joga dönteni. Elvégre – így Cser-Palkovics – „egy demokratikus jogállamban, amilyen Magyarország, a politika nem szólhat bele civil szervezetek döntéseibe". A lépés morálisan is megkérdőjelezhető lenne.

Az önkormányzattól a polgármester szerint „nem várható el, hogy megakadályozza a szobor felállítását".

A baloldali ellenzék és nagyon sok civil viszont úgy gondolja, hogy igenis elvárható.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.