galéria megtekintése

Cser-Palkovics már nem akarja Hómant

24 komment


Czene Gábor

Az „ország és a város érdekeit szem előtt tartva” Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere arra kéri a Hóman Bálint szobrának felállítását kezdeményező alapítványt, hogy „gondolja át a szobor felállítását”. Ha a civil szervezet ennek ellenére úgy dönt, hogy felállítja a szobrot, akkor fizesse vissza az erre kapott közpénzt. Az alapítvány vezetője érdemben nem reagált, Heisler András, a Mazsihisz elnöke viszont üdvözli a polgármester kezdeményezését. A Székesfehérvárra meghirdetett vasárnapi hanukaünnepséget ettől függetlenül megtartják.

Székesfehérvárt az elmúlt napokban méltatlan budapesti és nemzetközi támadások sorozata érte – kezdődik Cser-Palkovics András fideszes polgármester terjedelmes sajtónyilatkozata. Érzékelve ezt a „minden eszközt felhasználó, a demokrácia keretein túlmutató nyomásgyakorlást”, egy polgármester akkor jár el helyesen, ha igyekszik megvédeni a helyi közösséget – írja a Népszabadsághoz eljuttatott közleményben.

Megdöbbentőnek tartja és elítéli a nyomásgyakorlás mindazon formáját, amely szerinte összeférhetetlen a véleménynyilvánítás szabadságát és a civilek önrendelkezését hirdető társadalommal, amely azonban a „várossal szemben sajnos megnyilvánult”. Visszautasítja a városban élőkről megjelent negatív minősítéseket, továbbá azt, hogy „elvetemültnek és butának nevezzenek százezer székesfehérvárit”.

A szobor terve
A szobor terve

 

Elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy egyesek, „kizárólagosan politikai érdektől vezérelve, toleranciát hazudva Székesfehérvárra a gyűlölet és szembenállás kultúráját próbálják importálni”.

Nem adnak helyet antiszemita és bármely szélsőséges nézeteknek, keményen fellépnek ezek ellen – hangsúlyozza Cser-Palkovics, megismételve: a szobrot egy civil szervezet kezdeményezte és készíttette, így annak sorsáról is neki van joga szabadon dönteni.

Csütörtökön este a polgármester találkozott a Hóman Bálint Alapítvány vezetőjével. Az „ország és a város érdekeit szem előtt tartva” kérte, hogy gondolja át a szobor felállítását.

Mindez – derül ki a közleményből – nem jelenti azt, hogy a polgármester bármiben változtatott volna álláspontján. Továbbra is elítéli Hóman Bálint országos politikai tevékenységét, a második világháború alatti szerepvállalását, de elismeri azt a „máig ható városépítő tevékenységet, amelynek eredményeként iskolák és kulturális intézmények épültek, valamint ma is működő ipari üzemek létesültek”. (Az önkormányzat azt követően támogatta a szoborállítást, hogy a bíróság posztumusz felmentette Hómant.)

Cser-Palkovics András
Cser-Palkovics András
Mediaworks

A történelem nem fekete vagy fehér, a történelem alakjai nem kizárólagosan rosszak vagy kizárólagosan jók. Annak az ideának a hívei vagyunk, hogy a történelmünket értékelni és arról beszélni kell, a rosszat, a bűnt mondjuk ki és ítéljük el, az értéket viszont mutassuk be – olvasható a sajtónyilatkozatban.

„Biztosan lesznek, akik meghátrálásnak tekintik ezt a nyilatkozatot, esetleg úgy gondolják, hogy engedtünk a zsarolásnak. Én azonban úgy látom, hogy a fehérvári polgárokat, az ő munkahelyeiket és közös otthonunknak tekintett városunkat csak úgy tudjuk megvédeni a nyomásgyakorlás különféle formáitól, ha azt kérjük a szobrot állíttató civilektől, hogy fontolják meg szándékukat” – írja Cser-Palkovics.

Ha a Hóman Bálint Alapítvány úgy dönt, mégis felállítja a tervezett alkotást (amihez egy demokráciában joga van), akkor Székesfehérvár önkormányzata nevében a polgármester kéri, hogy a közpénzt, amit az államtól és az önkormányzattól kapott – anyagi lehetőségei szerinti módon és időben – fizesse vissza a civil szervezet, „ezzel mentesítse a várost és az országot a méltatlan támadásoktól”.

Van úgy, hogy az idealizmussal szembejön a világ valósága. De Székesfehérvár csak egy van. És egynek is kell maradnia! – zárul Cser-Palkovics András sajtónyilatkozata.

Kováts Gábor, az alapítvány kuratóriumi elnöke csütörtökön azt mondta lapunknak, hogy jövő hét kedden sajtótájékoztatót tart Székesfehérváron, és akkor jelenti be, hajlandó-e visszavonni a kezdeményezést. A polgármester közleményének ismeretében újra felhívtuk, de az alapítvány vezetője a keddi bejelentésig továbbra sem kíván érdemben nyilatkozni.

Vasárnapra a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) és a székesfehérvári hitközség hanukaünnepséget hirdetett a Bartók Béla térre, ahol a terv szerint Hóman szobra állna. Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Népszabadságnak elmondta: üdvözli a polgármester kezdeményezését, amelyben felszólítja az alapítványt, hogy álljon el szándékától. A vasárnapi hanukaünnepséget ettől függetlenül mindenképpen megtartják Székesfehérváron. Heisler reméli, lesz még olyan nyilatkozat is, amely deklarálja: Hóman Bálintnak sehol Magyarországon nem kívánnak szobrot állítani.

A székesfehérvári képviselő-testületnek is lesz módja kihátrálni a botrányból: jövő pénteken szavaznak ugyanis arról az MSZP, a DK és az Együtt által benyújtott közös indítványról, hogy az önkormányzat helyezze hatályon kívül korábbi döntését, és utasítsa el Hóman Bálint szobrának felállítását.

Kapcsolódó cikkek

„Európai államban köztéri szobor nem hirdetheti Hóman emlékét”

Mi, az őszinte nemzeti emlékezet felébresztésében érdekelt magyar polgárok szimbolikusan elfoglaltuk azt a helyet, ahova a városi önkormányzat 2015. december végén a Horthy-rendszer kirekesztő törvénykezéséért súlyosan felelős Hóman Bálint szobrát akarja felállítani – írták Székesfehérvár polgármesterének címzett nyílt levelükben a tájékoztató kampányt és jövő hétfőre csendes tiltakozó demonstrációt szervezők.

Orbánnál tiltakoznak amerikai képviselők a Hóman-szobor miatt

Levélben tiltakoztak az amerikai képviselőház antiszemitizmus elleni harcért felelős kétpárti munkacsoportjának vezetői Orbán Viktor miniszterelnöknél Hóman Bálint emlékművének megépítése ellen - közölte helyi idő szerint vasárnap a New York-i központú Zsidó Távirati Iroda (JTA).

Rendhagyó hanuka: Hóman szobra ellen tiltakoznak

A hanuka utolsó napján a székesfehérvári Bartók Béla téren, Hóman Bálint készülő szobránál tart rendezvényt a Székesfehérvári Zsidó Hitközség és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz).

Amerikai felháborodás a Hóman-szobor terve miatt

Közös közleményben tiltakozott Hóman Bálint szobrának tervezett székesfehérvári felállítása ellen Katrina Lantos Swett (képünkön), a Lantos Alapítvány elnöke és Maximilian Teleki, az Amerikai Magyar Koalíció elnöke.

Már alapozzák, mégis ledőlhet Hóman szobra

A székesfehérvári önkormányzat baloldali indítványra a jövő héten újra tárgyal Hóman Bálint városba tervezett szobráról.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.