galéria megtekintése

Különgéppel menekítettek asszíriai keresztényeket Szlovákiába

A magyarok által is lakott Vícsapapáti hívői közül többen papjuk ellen fordultak, miután tudomásukra jutott, hogy az ő közreműködésével is érkezhetnek szíriai keresztény menekültek a falujukba is.

Csütörtök éjjel szállt le a kassai repülőtéren az a különgép, amely 25 családot, összesen 149 asszíriai keresztény menekülteket szállított a kurdisztáni menekülttáborból Szlovákiába. Őket északi szomszédunk önkéntes alapon fogadta be. Egyelőre a homonnai (Humenné) menekülttáborban helyezik el őket, ahol egészségügyi vizsgálatokon esnek át. A biztonsági ellenőrzésük már ideérkezésük előtt megtörtént – tájékoztatta lapunkat Rudolf Netík, a pozsonyi belügyminisztérium szóvivője.

Különgéppel érkeztek
Különgéppel érkeztek
parameter.sk

A menekültekkel együtt érkezett Douglas Bazi római katolikus pap is, aki köszönetet mondott a szlovák kormánynak, a Nyitra megyei püspökségnek és azoknak a civil szervezeteknek, amelyek ugyancsak nélkülözhetetlen szerepet vállaltak a befogadásukban.

 

– Köszönöm, hogy volt morális erejük és bátorságuk ilyen lépésre, amely mostanság nem nagyon népszerű, és nem is gyakori. Olyan embereken segítettek, akiket odahaza népirtás fenyegetett. Ezerszer köszönjük humánus döntésüket – közölte meghatottan.

Két héttel ezelőtt Robert Kalinák, a pozsonyi belügyi tárca vezetője jelentette be érkezésüket, továbbá azt is, hogy várhatóan jövő nyártól a Nyitra megyei keresztény családok, illetve vállalkozók fogadják be őket. Tájékoztatója heves tiltakozást váltott ki az érintett településeken. Többen életveszélyesen megfenyegették azokat a polgárokat, akik lakást, munkát ígértek nekik.

A magyarok által is lakott Vícsapapáti (Včapy-Opatovce) hívői közül többen papjuk, Peter Brenkus ellen fordultak, miután tudomásukra jutott, hogy az ő közreműködésével is érkezhetnek szíriai keresztény menekültek a falujukba is. Néhányan közölték, hogy ha ez megtörténik, akkor addig nem lépnek be a templomba, ameddig az idegenek nem tűnnek el.

– Velünk senki sem egyeztetett, felháborítónak tartom, hogy rólunk, és mégis nélkülünk döntenek. Minden kollégám az érintett településeken ugyanígy vélekedik – fakadt ki Jozef Holúbek polgármester.

Megkeresésünkre Peter Brenkus elmondta: – Kérem, nagyon elszomorító, ha önmagát kereszténynek hirdető ember nem akar a testvérén, más keresztényen segíteni. Múlt vasárnapi homíliámban emlékeztettem a hívőket: a bibliai Ószövetségben olvashatjuk, hogy Isten elsősorban az árvákat, az özvegyeket és az idegeneket gyámolítja. Egyébként Jézus is menekült volt, s ugyanazt az arámi nyelvet beszélte, mint azok az asszíriai menekültek, akik Szlovákiában szeretnének letelepedni – nyilatkozta lapunknak a pap. Így folytatta:

– Tavaly óta többször jártunk a menekülttáborokban. Jómagam a Békesség és Jóakarat (Pokoj a dobro) civil szervezet, társaim pedig annak a Ktopomoze.sk (Ki segít) internetes portálnak a képviselőiként, amelyen önkéntesek jelentkezhettek, hogy befogadnak menekülteket vagy munkát ajánlanak nekik. Sok emberrel beszéltünk, végül ezt a huszonöt családot hívtuk meg országunkba. Mindannyiukat Moszulból üldözték el az Iszlám Állam zsoldosai. Informatikusok, orvosok, mérnökök, mindannyian keresztények és családosak. Angolul aránylag jól beszélnek. Mi elmondtuk, mit ajánlunk nekik Szlovákiában, amelyről addig nem is hallottak. Azzal győztük meg őket, hogy nálunk nincsenek fegyveres konfliktusok, nincs mitől és kiktől tartaniuk, a Teremtő segítségével boldogulhatnak. Őszintén szólva, nem gondoltam volna, hogy emberbaráti cselekedetünkre egyesek ilyen meggondolatlanul reagálnak – idézte fel a történteket Peter Brenkus.

– Januártól ezek a menekültek a homonnai menekülttáborban szlovákul fognak tanulni, a képesítésüknek megfelelő szakterminológiát is. Gyermekeik pedig talán már februártól iskolába járnak majd. Ha minden zökkenőmentesen zajlik, akkor jövő tavasszal vagy a nyáron ideiglenes, néhány év múlva akár állandó letelepedési engedélyt kaphatnak. Mi pedig munkát, lakást keresünk nekik. Nyitra megyét szemeltük ki, ahonnan a legtöbben jelentkeztek, hogy segítenének. Ám ez csak egy ajánlat, ha megkapják az említett engedélyt, szabadon dönthetnek további sorsukról – válaszolta érdeklődésünkre Michaela Pobudová, a Ktopomoze.sk koordinátora.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.