Orbánnál tiltakoznak amerikai képviselők a Hóman-szobor miatt

Levélben tiltakoztak az amerikai képviselőház antiszemitizmus elleni harcért felelős kétpárti munkacsoportjának vezetői Orbán Viktor miniszterelnöknél Hóman Bálint emlékművének megépítése ellen - közölte helyi idő szerint vasárnap a New York-i központú Zsidó Távirati Iroda (JTA).
A március 24-én létrehozott testület levelében "mély aggodalmának" adott hangot, kijelentve, hogy Hóman "élen járt a magyarországi antiszemita törvényalkotásban, és utat nyitott a holokauszt idején végrehajtott deportálások és a magyar zsidók elleni atrocitások előtt".

"Sürgetjük, hogy nyilvánosan ítélje el Hóman szerepét az ártatlan magyarok üldöztetésében és deportálásában, és vonja vissza a kormányzati támogatást ettől, vagy a tiszteletére emelt bármely szobortól" - írták a magyar kormányfőnek az amerikai képviselők.

A pénteki keltezésű levelet a demokraták részéről Nita Lowey, Eliot Engel, Steve Israel és Ted Deutch, a republikánusok részéről pedig Ileana Ros-Lehtinen, Chris Smith, Kay Granger és Peter Roskam írta alá. Mind a nyolc politikus társelnöke a testületnek.

Az amerikai képviselők tiltakozó leveléről beszámoló JTA-jelentés egyébként azt állította, hogy Hóman a holokauszt idején mintegy 500 ezer zsidó halálát "rendelte el". A hírügynökség azt is írta, hogy a politikus az 1930-as és 1940-es években miniszter volt Magyarországon, 1938-ban és 1939-ben részt vett a zsidók jogait korlátozó törvények kidolgozásában, 1944-ben pedig a deportálásukra szólított fel.

A JTA szerint 1944 nyarán 420 ezer magyar zsidót deportáltak Auschwitzba.

A hírügynökség beszámolt róla, hogy Hóman Bálint szobrát, amelyet "nagyrészt a kormány finanszírozott", decemberben leplezik le Székesfehérváron.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.