Simicskától viszik a pénzt és az embert a Napihoz

A Népszabadság információi szerint Liszkay Gábor, Csermely Péter és Villányi Károly várhatóan hétfőn kezdi meg a Napi Gazdaság átalakítását egy kormányközeli politikai napilappá. Az átalakítást várhatóan egy szerkesztőségi értekezlet keretében jelentik be, ami véget vet az elmúlt hetek félinformációinak, pletykáinak, s az ezekből adódó bizonytalanságnak.

Úgy tudjuk, a Napi Gazdaság kiadói jogai Liszkay Gáborhoz, a Magyar Nemzet korábbi főszerkesztőjéhez kerülnek át a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-től. Liszkay és Csermely február elején lelkiismereti okokra hivatkozva mondott fel, mert a tulajdonos, Simicska Lajos utasítása ellenére nem voltak hajlandóak támadni a Fideszt és Orbán Viktort a reklámadó miatt.

Liszkay, Csermely és Villányi az elmúlt hetekben új szerkesztőséget toboroztak, mert a Napinál főként gazdasági szakújságírók dolgoznak. Az átalakulás hírére pedig a 25 fős szerkesztőségből 4-5-en távoztak, ami jelenleg nehézséget okoz a lap összerakásában is. Több újságíró, korrektor és tördelő viszont érkezik a Magyar Nemzettől, ahol egy hónappal ezelőtt mondtak fel.

Ez már a múlt: Simicska és Liszkay közös fotón
Németh Dániel / Magánarchívum

Információink szerint az új kormányközeli napilap létrehozására a Fidesz legfontosabb vezetői is rábólintottak, mert végképp szakítottak Simicska Lajossal, miután ügynökvádat fogalmazott meg Orbán Viktorral szemben. Az új lap jelentős állami hirdetéscsomagra számíthat, amit nyilvánvalóan a Simicska-médiabirodalomtól, a Magyar Nemzettől, a Hír TV-től és a Heti Választól csoportosítanak át. Az új lap neve még nem dőlt el, egy darabig viszik tovább a Napi Gazdaság elnevezést.

A jobboldalon formálódik egy másik új médiacég is, miután Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó és Győri Tibor, a Nézőpont Intézet tulajdonososa megalapította a Modern Media Group Befektetési és Vagyonkezelő Zrt.-t. A Valasz.hu információi szerint az MMG székhelye az óbudai Perc utcában van, ahol jelenleg a Napi Gazdaság működik. Az MMG vezérigazgatói tisztségét az a Keresztesi Péter tölti be, aki most még a Napi Gazdaság ügyvezetője.

Az MMG első látható terméke várhatóan a Csúri Ákos főszerkesztésével induló Via.hu lesz, s a tervek között szerepel egy ingyenes terjesztésű, az idén megszűnt Helyi Téma világát átörökítő félbulvár havilap. Lapunk információi szerint a napokban megvolt az „új Helyi Téma" alakuló ülése. Ennek főszerkesztője lehet Leitner Attila, a Napi Gazdaság jelenlegi lapszerkesztője.

A nagyra törő tervek szerint havonta több százezer példányban nyomnák ki az ingyenes magazint. Úgy tudjuk, az a cél, hogy néhány hónapon belül rentábilissá váljon a lap, különben bezárják. Vitézy Tamás Helyi Témája 2004-től eleinte 750 ezer, majd csökkenő példányszámban vállaltan a Fidesz politikáját támogatta, de 2013-tól a csökkenő hirdetési árbevételek miatt veszteségbe fordult a vállalkozás, idén februárban már nem is jelent meg, márciusban pedig lehúzták a rolót.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.