Simicska jelentések írásával vádolja Orbánt

Figyelemre méltó interjút adott Simicska Lajos a Mandinernek, amelyben arról beszél, hogy katonakorukban Orbán Viktornak jelentést kellett írnia róla. Az interjúban ugyanakkor számos ellentmondás van, amelyeket az interjú készítője, Stumpf András nem tisztázott.
Simicska Lajos az interjúban azt állítja, hogy a katonaságnál – amit a középiskolai ismeretség után együtt töltött Orbán Viktorral frissen fölvett egyetemistákként – a politikai tiszttől megtudta, hogy aktát vezetnek róla valószínűleg édesapja 56-os szerepvállalása miatt. Kiderült számára az is, hogy kik jelentettek róla. Két emberről beszél, az egyiküket nem nevezi meg, de a személyének szerinte már nincs is jelentősége, mivel az illető időközben elhunyt.
Az utolsó közös felvétel. Orbán Viktor és Simicska Lajos 1999-ben, amikor a miniszterelnök egykori kollégiumi szobatársa volt az APEH elnöke
Az utolsó közös felvétel. Orbán Viktor és Simicska Lajos 1999-ben, amikor a miniszterelnök egykori kollégiumi szobatársa volt az APEH elnöke
Kovács Attila / MTI

A másik személy Simicska állítása szerint Orbán Viktor volt. Az interjúban elmeséli, hogy Orbán odament hozzá, és magától elmondta, mi a helyzet, hogy jelentenie kell róla. „Azt mondtam az illetőnek: nincs harag, jó, hogy szólt, majd kitaláljuk együtt, miket írjon." Az interjúban nem esik szó arról, hogy írtak-e ezek után közös jelentéseket. Ez mindenesetre kétséges, mert utóbb Simicska arról is beszél, hogy úgy tudja, az erre hivatott helyeken nincsenek meg a róla szóló jelentések, holott ő a saját szemével látta a politikai tisztnél a róla szóló aktát, aki azok tartalmáról beszélt is neki.

Simicska feleleveníti azt is, hogy leszerelésnél Orbánt „kiemelték közülünk. Úgy mentünk haza a leszerelő vonattal is, hogy Viktor nem volt velünk". Utóbb mégiscsak megérkezett a leszerelési buliba. Azt kérdezte tőle, hogy „hát te hogyhogy itt?" Azt mondta, alá akartak íratni vele, de ő nemet mondott. „Harminc éven át elhittem neki, hogy így történt" – mondja Simicska, hozzátéve, hogy ma már nem biztos ebben. Utal ugyanakkor arra, hogy Orbán Viktor jelentései, ha nem is Budapesten, Moszkvában meglehetnek, és – idézzük – „ha ezek meglennének és napvilágra kerülnének, az mindent borítana itthon. Ez biztos. Én meg – az elmúlt egy év történései után – nem tudom már, kiről mit gondoljak."

Simicskát az interjúban tett állításairól vasárnap este megkérdezték az ATV Szabad Szemmel című műsorában is. A telefonon kapcsolt vállalkozó azt mondta, fenntartja, amiről beszélt, mást pedig nem akar hozzáfűzni. Nem nagyon tetszik, amit orosz-ügyben látok – válaszolta a kérdésre, miért bizonytalanodott el, hogy Orbán valóban nemet mondott a beszervezési kísérletekre.

A Miniszterelnökség cáfolta a Simicska által mondottakat, és dokumentumokat bocsátott a honlap rendelkezésére annak igazolásául, hogy Orbán Viktor nem volt beszervezve. Ez a vád azonban időről időre előkerül, legutoljára két éve, a parlamentben volt szó róla: ekkor Vadai Ágnes DK-s képviselő faggatta a kormányfőt arról, hogy volt-e kapcsolata az előző rendszer szolgálataival. A miniszterelnök válaszul nyilvánosságra hozott több vele és a feleségével kapcsolatban készült állambiztonsági jelentést, és kifejtette: ő és rendszerváltó társai a diktatúra lebontásáért küzdöttek.

A Hetek egy korábbi cikke szerint Vadai az 1989. június 23-án készült, szigorúan titkos minősítésű, „Értesítés" című iratra hivatkozik, amelynek címzettje a Belügymisztérium (BM) III/III-as csoportfőnökségének 2. osztálya. A feladó a BM Adatfeldolgozó és Tájékoztatási Csoportfőnökség ÁB Operatív Nyilvántartó Osztálya. Ez utóbbi arról értesíti a címzettet, hogy a BM III/IV osztálya operatív célból prioráltatta a „Győri Gábor" fedőnevű hálózati személy kapcsolatát, aki az 1963. május 31-én Székesfehérváron született Orbán Viktor. Ahogy a hetilap rámutat, az egyoldalas jelentésen két csoportfőnökség jele is olvasható: a III/III a belső elhárítás volt, ami a belső ellenzék megfigyelésével foglalkozott. A III/IV a katonai elhárítást jelölte. A dokumentumból kiderül, hogy a belső elhárítás együttműködött a katonai elhárítással is.

Az iratból kiderül, hogy „Győri Gábor" a katonai elhárítás ügynöke volt. A dokumentumban az áll, hogy a III/IV tájékoztatást kért „Győriről", többek között azt tudakolva, hogy ki a „kapcsolata", azaz: kitől szerezheti az információit. Az ügynököknek több kartonjuk volt, ezek közül az egyik azoknak a személyeknek az adatait tartalmazta, akiktől az információkat szerezhették. A „kapcsolat" azonban nem az állambiztonság embere volt, hanem olyan állampolgár, akinek talán fogalma sem volt róla, hogy bizonyos emberek a vele folytatott beszélgetésekből jelentéseket készítenek valamelyik csoportfőnökség számára. A dokumentumban tehát arról értesítik a belső elhárítást, hogy „Győri" kapcsolata Orbán.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.