Orbán kiakadt a gólyatáboros dalok miatt

A kormánypárti politikusok szívükön viselik az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának sorsát, olyannyira, hogy ha az egyetem kara botrányba keveredik, azonnal kifejezik a nemtetszésüket. Fideszes politikusok közül többen az ÁJK-n végeztek, köztük Orbán Viktor is.
Az Index információi szerint kellemetlen telefonbeszélgetése volt múlt szerdán Mezey Barnának. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektorát valószínűleg a kormányból hívta valaki, hogy kifejezze nemtetszését az ELTE-TÓK gólyatáborában történt nemi erőszak és az ELTE-ÁJK obszcén dalai miatt.

A telefonbeszélgetés során közölték a rektorral, hogy Orbán Viktor ki van akadva az ÁJK-n énekelt dalok miatt, talán még a kormányülésen is szóba hozza a témát. A portál szerint a telefonáló azt mondta, felháborító, hogy ilyen dalok léteznek, és ezzel csorbítják az intézmény hírnevét.

Az ELTE-ÁJK hírneve azért lehet fontos a kormánynak, mert a Fideszből több politikus is itt végezte tanulmányait, köztük a miniszterelnök, Orbán Viktor is. Ráadásul Orbán fia, Gáspár jelenleg is az ELTE joghallgatója, a kari diákélet egyik szervezője. De az egyetemen tanít, vagy tanított több fideszes politikus is.

Az Index forrása szerint a kormány környezetéből később jelezték azt is, ne nagyon számítson az egyetem arra, hogy bárki beleszólhat, ki legyen az ELTE kancellára. A tisztségre 12 jelölt pályázik, a kancellárok gazdasági döntések urai lesznek az egyetemen.

Az ELTE rektora a telefon után azonnali intézkedési tervet kért, amit rohammunkában állítottak össze. A gyorsan összecsapott tervnek az egyik kormánytag asztalán kellett landolnia. Az egyetem ekkor már bejelentette, hogy felfüggeszti a TÓK és az ÁJK hallgatói önkormányzatát. Tehát a vezetés egyébként sem akarta a szőnyeg alá seperni az ügyet, már csak azért sem, mert a botrány miatt sor kerülhet a hallgatói önkormányzatok megreformálására.

A portál forrásai szerint a kormányzat embere sokkal inkább aggódott a telefonban az ÁJK-s rigmusok, mint a TÓK-on történt nemi erőszak miatt. A telefonáló szerint ha az erőszak a tábor kerítésein kívül történt volna, nem is lenne ekkora hír.

Mi történt?

Augusztus végén megvertek és megerőszakoltak egy lányt az ELTE-TÓK gólyatáborában. A gyanúsított egy visszaeső szexuális bűnöző, aki fotósként és szervezőként is részt vett a táboron. A férfi korábban mást is megerőszakolt, amiről a hallgatói önkormányzat vezetője is tudott, ennek ellenére hívták meg fotósként a gólyatáborba.

Az ELTE-ÁJK gólyatáborában trágár dalokat énekeltek, ami régi jogászhagyomány. A dalok nemi erőszakra és részeg lánnyal való közösülésre buzdítanak.

Mezey Barna, az ELTE rektora mindkét kar hallgatói önkormányzatát felfüggesztette. A TÓK-on történt bűntény miatt fegyelmi eljárás indult, ami valószínűleg az ügyben érintettek elbocsátásával fog zárulni. Az ÁJK-n nem várható semmiféle komoly retorzió a dalok miatt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.