galéria megtekintése

Tudtak az erőszaktevőről, de nem szóltak róla

3 komment


Ónody Molnár Dóra

Drasztikus lépésekre készül az ELTE vezetése azután, hogy az egyetem fonyódligeti gólyatáborában megerőszakoltak egy lányt. Vizsgálatok sorát indították el, a szigor pedig annál is inkább érthető, mert a gyanúsított a tábor fotósa volt, s bár korábban bepanaszolták a höknél, amiért zsarolással próbált szexre bírni egy lányt,  senki nem tett semmit.

Múlt péntek éjjel - ahogy arról beszámoltunk - megerőszakoltak egy fiatal lányt egy fonyódligeti gólyatáborban. Akkor még sok bizonytalanság övezte a hírt, de az viszonylag hamar kiderült, hogy az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar hallgatói önkormányzata által szervezett gólyatáborban történt a bűncselekmény.

A rendezvény plakátja. Felelősségre akarják vonni a szervezőket is
A rendezvény plakátja. Felelősségre akarják vonni a szervezőket is
Forrás: Facebook

A Blikk tárta fel, hogy egy 38 éves, szexuális bűncselekményekért már korábban is többször büntetett férfi az elkövető, aki megverte, majd megerőszakolta a fiatal lányt. (A Blikk szavazásra bocsátotta azt a kérdést, ki felel a történtekért. A válaszadók 58 százaléka szerint a szervezők, 25 százalék szerint „senki”, magukra kellene vigyázniuk.) Utóbb az is kiderült, hogy a HÖK-vezetők tisztában voltak vele, olyan embert bíznak meg a gólyatábori képek elkészítésével – ő a tettes – , akivel kapcsolatban korábban már panasszal élt az egyik diák a HÖK elnökéhez.

 

Az érintett egyetemista felhívta a hallgatói képviselet vezetőjének figyelmét, hogy tudta nélkül egy buli alkalmával a férfi meztelen fotókat készített róla, amelyekkel később zsarolni kezdte, és szexre akarta kényszeríteni. Az Átlátszónak küldött levél szerint a HÖK-vezető nem foglalkozott az üggyel, annak ellenére sem, hogy azt megígérte a lánynak, hiszen a fotós az egyetem hallgatója is volt. Az Index pedig arról számolt be olvasói bejegyzés alapján, hogy az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar gólyatábori dalainak repertoárjában olyan nótákat énekeltettek még idén is a friss gólyákkal, amelyek nemi erőszakról szólnak.

A fonyódi EFOTT-tábor 2004-ben. „Gólyatáboros szituációkban
A fonyódi EFOTT-tábor 2004-ben. „Gólyatáboros szituációkban" az a veszélyes, hogy olyan fiatalok, akik korábban nem ittak, menőnek próbálnak tűnni (Képünk illusztráció)
Domaniczky Tivadar / Népszabadság

Tóth Györgyi, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) munkatársa azt mondja: az ilyen, „gólyatáboros szituációkban" az a veszélyes, hogy olyan fiatalok, akik korábban nem ittak, menőnek próbálnak tűnni, és a csoportnyomás hatására szokatlan mennyiségű alkoholt fogyasztanak. Ezt az állapotot használják ki a szexuális ragadozók. Tóth Györgyi arra is felhívja a figyelmet, hogy az ittas állapotról a közvélemény úgy gondolkodik: az mentő körülmény, ha az elkövetőről van szó, súlyosbító, ha az áldozatról – van igény arra, hogy ilyen magyarázatokkal könnyítsék az erőszakot elkövető helyzetét. Az áldozatról pedig azt mondják, hogy minek ivott, minek sétált hajnalban vagy futott este, ahogy ez például a tavaly meggyilkolt futónővel kapcsolatban is felmerült.

Tóth Györgyi hangsúlyozza: a gólyatáborokba kerülő korosztály sérülékeny, a szervezők felelőssége így óriási abban, hogy a veszélyeket a lehető legkisebbre szűkítsék. Amerikában már felismerték, hogy a kampuszok falain belül történik erőszak, az úgynevezett „campus rape" jelenségről nyíltan beszélnek. Ennek keretében központi témává vált az, hogy az elkövetők egyéni felelősségén kívül felelős az egyetem vezetősége az ehhez hasonló helyzetekben, amikor előre tudható, hogy milyen veszélyekkel jár egy adott helyzet, és nem próbálják azt megelőzni.

Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja szerdán tiltakozott, amiért a Class FM Morning Show című műsorának a vezetői viccet csináltak a diáklány megerőszakolásából
Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja szerdán tiltakozott, amiért a Class FM Morning Show című műsorának a vezetői viccet csináltak a diáklány megerőszakolásából
Teknős Miklós / Népszabadság

Az ELTE vezetését megrázták a történtek, s miután a bűncselekményről, az elkövetőről és a hallgatói érdekképviselet szerepéről egyre több részlet derült ki, fellépett. „A hatályba lépő intézkedések alapja, hogy az érintett hallgatói önkormányzatok a rájuk bízott felelősséggel nem tudtak élni, súlyosan megsértették az egyetem normáit" – írják szerdai  közleményükben. Az egyetem a hallgató-tettessel és a gólyatáborok előkészítőivel szemben is fegyelmi felelősségre vonást kezdeményez. Vizsgálatot indítanak a szexista és az erőszakra buzdító rigmusokkal kapcsolatban, s ennek végéig a jogi kar hallgatói önkormányzata elnökségének tevékenységét is felfüggesztik. Az ELTE a történtek tanulságait nyílt beszélgetések, személyes támogatások formájában szeretné feldolgozni.

A KERET Koalíció segélyszámán (06-40-630-006) a szexuális erőszak áldozatai segítséget kérhetnek hétfőn és pénteken 10-14 óráig, szerdánként pedig 14-18 óra között. Ingyenesen letölthető tájékoztató füzetet is készítettek szexuális erőszak áldozatainak és az őket támogatóknak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.