Nyugdíjat is intézett az útlevélmaffia

Folytatta kedden megjelent cikkét az Index, melyben arról számoltak be, hogyan hozta magával az egyszerűsített honosítás könnyű eljárásmenete a csalásokat. Az állampolgársági bizniszre egy egész maffiahálózat épült, oroszok, ukránok kaphattak állampolgárságot, minimális vagy nulla magyar nyelvtudással és hamis papírokkal.

A portál szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal láthatta, hogy a helyzet tarthatatlan így, ezért jelzéseik nyomán szigorítottak a törvényeken. A kormányablak és járási hivatalok felállítását követően, 2013 márciusától már csak ott lehetett leadni a kérelmeket.

A módosítás azt eredményezte, hogy ezekben a hivatalokban néztek kapcsolatok után a maffiahálózat tagjai. Ezt könnyen megtehették, hiszen a nehezebb ügymenet miatt a szolgáltatás ára is emelkedett, legkevesebb 30 ezer euró lett a magyar állampolgárság intézése. A hivatalnokok pedig még óvatosabbak is voltak, mint a polgármesterek, mert 10 kérelemből csupán 2-3-at engedtek át, hogy ne legyen feltűnő a rendszerben.

A lap információi szerint az egyik nagyobb budapesti bevándorlási hivatalban most is dolgozik egy olyan tisztviselő, aki drágábban, 40 ezer eurós tarifával dolgozik, amiből valószínűleg a bűncselekményben résztvevő kollégák is kapnak. Azt csak az üzletfelek tudhatják, ebből az összegből mennyit kaphatnak a megvesztegethető bürokraták.

A portálnak nyilatkozók szerint hasonló összegbe kerül elintézni egy másik tisztviselőnél a magyar nyugdíjat is. A maffia ugyanis hamar rájött arra, hogy ez újabb szolgáltatás lehet az állampolgárságot megszerzőknek.

Az állampolgársági biznisz már a szerbeknél is működik. A lap szerint ők eddig a déli határvidéken űzték az ipart, de előfordult már olyan is, hogy a budafoki útra buszokkal hordták Belgrádból a kérelmezőket, akik egy szót sem tudtak magyarul. A szerb állampolgárok által elkövetett visszaéléseket már az azóta távozott szabadkai főkonzul is elismerte egy interjúban.

Még az uniós állampolgár románok is kihasználták az egyszerűsített honosítást. Főleg azért, mert Kanadába szeretettek volna kijutni, ahova Magyarországról nem kell vízum. De a honosítást kérte korrupcióval gyanúsított román miniszter vagy megyei román pártvezető is. Magyar őst itt még lehet is találni, így nem alakult ki akkora maffiahálózat az állampolgárságok árusítására.

Az Index megkereste az Alkotmányvédelmi Hivatalt, hogy tudnak-e a maffiahálózatról, illetve mennyi hamis állampolgársági kérelemről tudnak, és hogyan ellenőrzik azokat. A hivatal nem adott választ, de a Belügyminisztérium sajtófőosztálya a portállal azt közölte, nem tudják, hogy hány „hamis” állampolgár lehet, és azt sem, hogy hányat utasítottak eddig vissza. A belügy azonban hozzáfűzte: az állampolgárság a jogszabály szerint 10 évig visszavonható.

Az portál cikkének első része miatt tiltakozott Wetzel Tamás nemzetpolitikai helyettes államtitkár kedden, hozzátéve: az államtitkárság jogi lépéseket kezdeményez a közzétevő médiummal szemben. Közleményében leszögezte, hogy az utóbbi időben sokat szigorodott az ellenőrzés (ami jelentheti azt, hogy korábban gondok voltak), és azt sugallta: a „honosítás intézményének megkérdőjelezése” mögött külföldi titkosszolgálatok vagy politikai erők állnak.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes utóbbi gondolatmenetet továbbvezetve egyenesen azt közölte: a külföldi titkosszolgálatokkal való együttműködés hazaárulás.

Az ügy kapcsán a Magyar Szocialista Párt Semjén Zsolt haladéktalan felmentésére szólította fel Orbán Viktort. A további visszaélések elkerülése érdekében a szocialisták egyúttal kezdeményezik az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának azonnali összehívását.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.