Tízezrével osztja a magyar útlevelet a maffia

A jogalkotók által nem várt következménye lett az egyszerűsített honosítás intézménye bevezetésének. A lehetőség igazi sikertörténet - csakhogy nem elsősorban az országé, hanem a lehetőségre hamar felfigyelő maffiáé, amely tízezrével szerzi meg orosz és ukrán ügyfeleinek a szabad mozgást lehetővé tevő uniós útlevelet - írja az Index.
2010 óta mind gyakrabban lehet látni Budapest belvárosában olyan, az oroszon kívül semmilyen nyelvet nem beszélő csoportokat, családokat, amelyek tagjai feltűnően nem turistaként viselkednek, hanem várnak valakire - kezdi beszámolóját a portál. Az egyik ilyen család tagjaitól tudták meg azt, hogy a valóságban ezek az emberek a magyar állampolgárság megszerzésében segédkező közvetítőkre várnak, akik az eskütételre viszik el őket. A papírmunkát ugyanis távollétükben elintézték már helyettük. Persze nem ingyen, mint kiderült, óriási bevételekre tesz szert a honosításra rátelepült maffia.

Az egész a kettős állampolgárság 2010-es bevezetésével kezdődött. A jogszabály szerint a honosításnak nem sok kritériuma van: 1920 előtti vagy 1940 és 1945 közötti magyar állampolgárságot, vagy ilyen állampolgár felmenőt kell igazolni, és némi magyartudást. Azonban Kárpátalján nem nagyon tudták kihasználni a lehetőséget: az ukrán törvények tiltották, sőt, büntették is a kettős állampolgárságot.

Ekkor jelentek meg azok a közvetítők, akik a személyes megjelenés helyett (hiszen ahhoz árulkodó módon vízumot kellett volna szerezni) maguk szállították az előkészített papírokat Magyarországra. Különböző önkormányzati tisztviselők megvesztegetésével ellenőrzés nélküli, tehát hamis papírokat szereztek a magyarnyelv-tudásról, és a kész paksamétát a központba küldték. A következő lépés már az eskütétel volt, 4-6 hónappal később.

Az Index adatai szerint egy-egy kérelmet 5 és 30 ezer euró (1,5–9,4 millió forint) közötti összegért intéztek a közvetítők, akik ebből az összegből csak a magyar önkormányzati vezetők korrumpálására kellett költsenek. A gyakorlatot jól szemlélteti az egyik kiugrott díler beszámolója, aki szerint egy alkalommal egyszerre 200 kérelmet vitt el egy kelet-magyarországi falu polgármesteréhez. Ő papíronként ezer eurót kapott, húsz perc alatt aláírt mindent. A "tarifák"a térségben nagyjából azonosak voltak, az egykori közvetítő szerint hivatalnokok sokasága tett szert komoly bevételi forrásra a Hajdúságban és Szabolcsban.

Ez után már logikus lépés volt a szolgáltatást kiterjeszteni magyar felmenőjű, de magyarul nem beszélő igénylőkre is, majd jöttek azok, akiknek még magyar őseik sem voltak. A rendszer működött, persze a szolgáltatás ekkor szükségszerűen kiegészült a magyar felmenőkről szóló hamis papírok elkészítésével is. A hivatalnokok bármit igazoltak, a vizsga szövegét pedig betanulták a kérelmezők, mint egy verset. Az érintett szervezők szerint a "hamis" igénylők legalább 80 százaléka akadálytalanul megkapta az állampolgárságot.

Az Index gyűjtése alapján valószínűnek látszik, hogy csak Kárpátaljáról tízezres nagyságrendű hamis igénylés indult, és ehhez jönnek még az orosz, fehérorosz, kazah kérelmezők. Oroszországban sorra alakulnak az irodák, számos ukrán és orosz honlap hirdeti a magyar útlevelet, amelyet az ígéret szerint 100 százalékos biztonsággal tudnak garantálni az ügyfeleknek.

A lap megkereste az Alkotmányvédelmi Hivatalt az üggyel kapcsolatban, mennyi ilyen hamis beadványról van tudomásuk, ám a titkosszolgálat nem adott választ.

Wetzel: jogi lépések az Index ellen

A nemzetpolitikai államtitkárság megdöbbenését fejezi ki az Index keddi cikkével kapcsolatban, amely "az egyéni tapasztalatok általánosítása és a gyakran alapot nélkülöző nagyságrendek valóságként történő bemutatásával kívánja" az egyszerűsített honosítást lejáratni. Wetzel Tamás nemzetpolitikai helyettes államtitkár kedden az MTI-vel azt közölte: az államtitkárság jogi lépéseket kezdeményez a közzétevő médiummal szemben.

Mint a helyettes államtitkár közleményében kifejtette: a cikk nem nélkülözi egyszerűsített honosítási eljárásra vonatkozó jogszabályi és gyakorlati ismeretek hiányára utaló megjegyzéseket, annak szakmai tartalmát minősítve. A cikkben foglaltakat közzétevő médiummal szemben jogi lépéseket kezdeményeznek, egyúttal várják az Index tételes bizonyítékait, hogy igazolja a leírtakat. Az államtitkárság eddig sem titkolta, hogy az egyszerűsített honosítással összefüggésben tapasztalhatóak visszaélések, de az érintett szervek azok megelőzése és felderítése során a lehető legnagyobb körültekintéssel kiválasztott eszközöket alkalmazzák. Ennek eredményeképpen jelentős emelkedés tapasztalható a jogosulatlan kérelmezők elutasításában és a csalárd módon megszerzett állampolgárságok visszavonásának kezdeményezésében. Emellett az eljáró szervek indokolt esetben a nyomozó hatóságok és nemzetbiztonsági szolgálatok felé megkereséssel élnek, amely alapján szintén emelkedés figyelhető meg a megindított eljárások számában - mutatott rá Wetzel Tamás.

Hozzátette: az elmúlt időszakban több intézkedés is született annak érdekében, hogy a visszaélések lehetőségét kizárják. A nyelvtudás ellenőrzése során az ügyintézők a szakmai iránymutatások figyelembevételével a lehető legalaposabban járnak el. Felhívják a figyelmet arra, hogy az eljárás során több alkalommal is sor kerül a nyelvi készségek vizsgálatára. A visszaélések megelőzése érdekében az eljáró hatóságok többnyelvű tájékoztató felhívásokban informálják a leendő kérelmezőket arról, hogy mind a nyelvismeret, mind pedig a kérelem személyes benyújtása elengedhetetlen feltétele a kérelem pozitív elbírásának.

Kiemelte, hogy több olyan visszajelzés is érkezett a magyar közigazgatás szervei felé, hogy az egyszerűsített honosítás intézményének megkérdőjelezését külföldi titkosszolgálatok vagy politikai erők generálták, annak érdekében, hogy esetenként elijesszék a jogszerű kérelmezőket az magyar állampolgárság megszerzésétől, vagy politikai tőkét kovácsoljanak a valótlan tények állításából - írta a helyettes államtitkár.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.