Nem várt helyről kapott hatalmas pofont Seszták Miklós

Azt követően, hogy lapunk megírta: a nemzeti fejlesztési miniszter kisvárdai ügyvédi praxisa során feltehetően etikai vétséget követett el, újabb támadás érte a harmadik Orbán-kormány oszlopos tagját. Offshore-cégekkel való kapcsolatai miatt ugyanis Seszták Miklós távozását követeli csütörtöki vezércikkében a Magyar Nemzet. Igen, a Magyar Nemzet.
Amint arról beszámoltunk, a nemzeti fejlesztési miniszter véthetett az ügyvédek etikai szabályzata ellen azzal, hogy ügyvédként ellenjegyzett olyan cégpapírokat, amelyeken ő maga is aláíró. A kamarai szabályok ugyanis tiltják a saját szerződések ügyvédi ellenjegyzését. Ezen túlmenően Seszták egyik vállakozása közvetlenül kapcsolatba hozható több, offshore-jellegű céggel, egyiket ezek közül Cipruson jegyezték be.

A miniszter júniusi bizottsági meghallgatásain többször is úgy nyilatkozott: jelenlegi autókereskedésén kívül semmilyen cégben nincs és nem is volt tulajdonrésze. Lapunk azonban mind a cégiratokban, mind pedig helyszíni adatgyűjtés során egyértelműen azt tapasztalta: Seszták Miklós nem bontotta ki az igazság minden szálát.

Ezeket az ügyeket teszi szóvá a héten már másodszor a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Magyar Nemzet. Kedden még csak a Népszabadság cikkét szemlézték, mára azonban magasabb fokozatba kapcsolt a támadás: a lap vezércikke "A miniszter lépjen félre!" címmel jelent meg. Ebben az offshore-ozást és a nem makulátlannak tűnő ügyvédi múlt felemlegetését követően ez olvasható: "Ez a miniszter nem annak a bizonyos Elmúlt Nyolc Évnek a szereplője és terméke, hanem az Elmúlt Pár Hónapé. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterről van szó. Mindezt a parazsat ő gyűjtötte a fejére alig néhány hét alatt."

És gyorsan megszületik a konklúzió is: "Munkaalapú társadalom? Igen. Mutyialapú, joghézagcentrikus, simliközpontú minisztérium? Nem. Ezért lépjen félre a miniszter."

A lap kirohanása Seszták ellen egyébként nem teljesen előzmény nélküli. Simicska Lajos érdekköre és Orbán Viktor kormányfő közötti, legalábbis érdekütközésre utalt már az is, amikor a fejlesztési tárca vezetője (aki nem mellesleg éppen a Simicska Lajos embrének tartott Németh Lászlónét váltotta a poszton), július elején az összes, a minisztérium alá tartozó állami irányítású cégnél azonnali hatállyal megtiltott minden szerződéskötést, és teljes átvilágítást rendelt el a társaságoknál. Akkor „a felelős gazdálkodás és a finanszírozás biztonsága érdekében" tett lépésről nyilatkozott a minisztérium sajtóosztálya.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.