Elzárták a pénzcsapokat

A vezetők nyár végéig csak miniszteri jóváhagyással köthetnek új szerződéseket. Seszták Miklós „a felelős gazdálkodás és a finanszírozás biztonsága érdekében” húzta be a kéziféket.

Behúzta a kéziféket Seszták Miklós. A nemzeti fejlesztési miniszter átmenetileg szerződésstopot rendelt el az irányítása alá tartozó összes állami vállalatnál – erről a Cink.hu számolt be tegnap. Lapunk a hír kapcsán megkereste a tárca kommunikációs főosztályát, ahonnan a következő választ kaptuk: „a felelős gazdálkodás és a finanszírozás biztonsága érdekében” tiltotta meg új szerződések kötését a miniszter. Az intézkedés két hónapig lesz érvényben.

A MÁV új motorvonatait márciusban vette át Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója és az akkor még miniszter Németh Lászlóné
A MÁV új motorvonatait márciusban vette át Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója és az akkor még miniszter Németh Lászlóné
Földi Imre

A tárca válasza szerint: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a hatékonyság javítását szolgáló intézkedési lehetőségek feltárása céljából elvégzi a felügyelete alá tartozó állami tulajdonú gazdasági társaságok teljes átvilágítását. A vállalati portfólió áttekintése a kormányzati szerkezetátalakítás nyomán vált szükségessé a felelős gazdálkodás és a finanszírozás biztonsága érdekében.

Vagyis, a teljes átvilágítás befejeztéig, augusztus végéig nincs új beszerzés, még az olyan állami mamutoknál sem, mint a MÁV vagy az MVM. Csak a napi működés fenntartásához feltétlenül szükséges szerződéseket lehet megkötni. – A nem a napi üzletmenethez szükséges szerződés addig is köthető, azonban csak különösen indokolt esetben, tulajdonosi és szakmai ellenőrzést követően, a miniszter és a vagyonpolitikáért felelős államtitkár egyetértésével – tették hozzá.

– A felfüggesztés eredményeként a társaságok nem vállalnak a későbbiekben nehézkesebben, költségesen felülvizsgálható kötelezettségeket – teszi hozzá a tárca. Ez utóbbi mondat, valamint az, hogy az intézkedést a kormányzati szerkezetátalakítás tette indokolttá, forrásaink szerint azt jelenti: több jelentős személyi változás várható az érintett vállalati körben, s a mostani intézkedéssel megelőzik, hogy egyes vezetők még olyan kötelezettségeket vállaljanak, amiket már nem nekik kell teljesíteniük, vagy azok teljesítése már nem az ő felelősségük.

Mindez azt támaszthatja alá, amiről lapunk az utóbbi hetekben többször hírt adott: a miniszterelnök és a gazdasági holdudvara között konfliktus támadt, és Simicska Lajos bizalmi embereit igyekeznek kitolni az állami vállalatoktól, szervezetektől. Vannak, akik ennek tulajdonítják már azt is, hogy Németh Lászlóné helyett Seszták Miklós lett a miniszter. Cikkeztünk már arról is, hogy a MÁV és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérének is mennie kell majd, ami egyes vélemények szerint szintén Simicska Lajos pozíciójának változására utal.

A mostani intézkedést sokan e folyamat részeként könyvelik el. Ugyanakkor ez csak az egyik lehetséges értelmezése a történteknek. Beszéltünk nem egy olyan kormányközeli emberrel is, aki úgy véli: aki ezt az ügyet valamiféle súlyos háború jelének állítja be „az szándékos megtévesztésre törekszik”. – Nincs háború. Személy- és fejcserék vannak és lesznek, de háború nincs – mondta egy magát megnevezni nem kívánó forrásunk.

Egy másik, az NFM ügyeit jól ismerő informátorunk arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyen intézkedések a múltban is voltak, legfeljebb nem verték nagydobra. – Minden miniszterváltásnál volt ilyen, most legfeljebb azon csodálkozik mindenki, hogy Seszták Miklós nem azonnal rendelte el, hanem kivárt egy hónapot. Amikor Németh Lászlóné hivatalba lépett, akkor is volt beszerzésleállítás. Felülvizsgálnak mindent, esetleg néhány szerződés fennakad a rostán, de aztán az élet megy tovább – mondja informátorunk.

Igaz, azt maga is elismeri: minden ilyen alkalom jó arra, hogy elzárják az olyan csapokat, amelyen keresztül fölöslegesen, vagy nem megfelelő helyre folyik a pénz. Nem véletlen, hogy a marketing, kommunikációs és szponzori szerződések esetében a legutóbb tüzetesebb vizsgálatot tartottak a miniszter emberei. – Minden bizonnyal most is így lesz – tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.