galéria megtekintése

A miniszter eltagadott cégügyei: Seszták, az offshore-társ

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 29. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

„Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter megítélése szerint a Minotax ismert tulajdonosi hátterű, európai uniós országban bejegyzett társaság, ezért nem offshore jellegű” – válaszolta lapunk megkeresésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) sajtóosztálya annak kapcsán, hogy a ciprusi bejegyzésű társaság megjelenik számos, a miniszterhez köthető cégben.

A birtokunkban lévő júniusi cégkivonat a ciprusi társaság egyedüli tulajdonosaként a Seychelle-szigeteki Goran Limitedet jelöli meg. E cégre az internetes kereső egyetlen találatot sem ad ki, ami még offshore cégek esetén is ritkaságszámba megy. A Minotax tulajdonosi háttere tehát nem ismert. A cégkivonat azt is leszögezi, hogy a Minotax jogi formája „Limited Liability Company/International Business Company (IBC) (off shore)”.

 

Hozzáteszik: az IBC megjelölés az offshore-t helyettesíti, valamint akkor vonatkozik tíz százalék nyereségadó egy ciprusi cégre, ha annak vezetése és ellenőrzése is ciprusi. A Minotaxnak két helyi – nyilván névleges – igazgatója van a magyar Sándor Kornél mellett, akit a szintén ciprusi Ramiris Holdings Ltd. igazgató-részvényeseként tüntetnek fel. Szakértők szerint a Minotax minden ismert adata arra utal, hogy a cég offshore jellegű.

Az offshore-honlapok előszeretettel ajánlják az egzotikus Seychelle-szigeteket a tényleges haszonhúzók eltüntetésére és adómegkerülésre alkalmas cégbejegyzési helyszínként.

Az offshore-online.net szerint a seychelle-i IBC-k számára a törvény teljes adómentességet biztosít. Előnyként említik, hogy nincs információközlési kötelezettség más adóhatóságok felé, illetve, mivel a részvényes és az igazgatók neve megjelenik a nyilvános adatbázisokban, névleges személyek kinevezését ajánlják „a tulajdonosok kilétének titokban tartásához”.

A dokumentumok egyértelműek

Seszták Miklós Orbán Viktor kormányfővel egyeztet

A Minotax 2009 óta birtokolja a Mobilex-Car 96 Kft.-t, amelyet 2006-2011 között Seszták Miklós felesége vezetett, azóta pedig Hódos Éva, aki számos hozzá köthető külföldi cég - így a Minotax - kézbesítési megbízottja. A Mobilex-Car 96 székhelye megegyezik Seszták Miklós saját cége, a kisvárdai Opel-szalont működtető Ramiris Autó központjával. Itt az utcáról számos más, ugyanoda bejegyzett cégével együtt a Mobilex-Car 96 cégtáblája sem látszik.

A Mobilex-Car 96 korábbi tulajdonosa a szintén offshore-jellegűnek tűnő, Washington államban bejegyzett Stonehill Llc., valamint a ciprusi Ramiris Holdings. A Ramiris Holdings részvényese a szintén birtokunkban lévő júniusi cégkivonat szerint Sándor Kornél és Fabó György. Bizottsági meghallgatásain Seszták Miklós maga is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a Ramiris Holdings két magyar magánszemély birtokában áll, vagyis szerinte az nem lehet offshore. Ehhez képest a Ramiris Holdings saját hivatalos iratán is szerepel az offshore-jelző. Seszták Miklós a parlamentben azt is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a Ramiris Holdings nyílt részvénytársaság. Ehhez képest cégformája a leginkább a mi kft.-nkhez hasonlító ltd. A Ramiris Holdings többek között ama, jelenleg Irisz Médiának hívott Ramiris Rubin korábbi tulajdonosa, amely 2005 és 2007 között Seszták Miklós mellett tulajdonolta a Ramiris Autót. A tárcavezető a parlamentben azt is leszögezte, hogy a Ramiris Autó és a Ramiris Rubin között ezen kívül más "gazdasági együttműködés" nem volt. Kérdés, szerinte mi minősül gazdasági együttműködésnek. A meghallgatáson ugyanis maga ismerte el, hogy védőként járt el, amikor 2007-ben a Ramiris Rubint 17 milliárdos pénzmosással vádolták. A Mobilex-Car 96 2006-2007 között a Ramiris Rubin, 2007-2009 között a Ramiris Holdings tulajdonában állt. Ezalatt ügyvezetőként Sesztákné valamennyi bizalmát élvezte, csakúgy, mint két éven át a seychelles-i hátterű Minotaxét.

Szintén az Opel-szalonban érhető el a Várda-Mobil Kft., amelynek többségi tulajdonosa 2007 óta a Seszták Miklós jegyezte Ramiris Autó, társa viszont ismét csak a Minotax. A Várda-Mobilban 2007-ig a Ramiris Rubin is tulajdonos volt. Vagyis e cég átvételében is lehetett "gazdasági együttműködés" a Ramiris Rubin és a Ramiris Autó között.

A jelenleg az Opel-szalon címén bejegyzett King Kft. szintén a Minotaxé, a Mobilex-Car 96 tulajdonában álló Oxygen Ingatlan pedig a Seszták-féle Ramiris Autó egy másik telephelyén érhető el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.