Állnak a szennyezett téglafalak, félnek az emberek

Mégsem fejeződött be teljesen az azbesztmentesítés Lőrinciben, állítja Juhász Szilárd, a város önkormányzatának jobbikos képviselője. Korábban a Heves Megyei Kormányhivatal azt közölte: végeztek az ártalmatlanítással.

- A város önkormányzati képviselőjeként minden téren csak cáfolni tudom ezeket a híreket. Amíg a szennyezett téglafalak állnak, amíg a kapcsoló ház is áll, nem beszélve arról, hogy talajcsere sem valósult meg, addig nem beszélhetünk a kármentesítés végéről – mondta el a napokban sajtótájékoztatón Juhász Szilárd Lőrinci város önkormányzatának jobbikos képviselője arra reagálva, hogy a Heves Megyei Kormányhivatal nemrég bejelentette: befejeződött az azbesztmentesítés Lőrinciben. A kormányhivatal szerint az egykori cementgyár bontásából hátrahagyott azbeszttartalmú veszélyes hulladék elszállítását az ezzel megbízott vállalkozó határidőre teljesítette. Közölték azt is: a területről összesen 25,5 ezer tonna (18,9 ezer köbméter) azbeszttartalmú törmeléket szállítottak el szigorú biztonsági előírások mellett erre alkalmas, minősített lerakóhelyekre.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a földművelési tárca a helyben történő ártalmatlanítást javasolta. Azzal, hogy az Inotára szállítást választották, az összköltség 1,3 milliárdra emelkedett, a helyben történő ártalmatlanítás viszont tokkal-vonóval csupán 252 millió forintba került volna. Az csak fokozza a zavart, hogy a Várpalotához tartozó Inotára szállítást végül felfüggesztették, miután Kontrát Károly országgyűlési képviselő interveniált az ügyben. 

A jobbikos képviselő a heol.hu-nak nyilatkozva azt mondta: a kormány 2014-ben 1,3 milliárd forintot adott kármentesítésre, amely a sajtóhírek szerint véget is ért. Hozzátette, hogy az egészségkárosultakat segíteni kellene, ami jelenleg abban áll, hogy pertársaság keretében perelik a magyar államot.

– Európai szintre kellene emelni az egészségkárosultak ügyét. Az károsultak ügyvédje levelet intézett Dr. Morvai Krisztinához, az Európai Parlament képviselőjéhez, akitől azt várjuk, az Emberi Jogi Bírósághoz vigye az ügyet annak érdekében, hogy pozitív döntés szülessen az egészségkárosultak javára – tájékoztatott Juhász Szilárd.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.