Ezt írta Tarsoly Orbánnak

Közzétette a kormany.hu azt a március 9-i keltezésű levelet, amelyet Tarsoly Csaba Quaestor-vezér írt Orbán Viktornak, közvetlenül azelőtt, hogy öncsődöt jelentett volna a brókercég.

A levélben, amelyet teljes terjedelmében itt olvashat el, Tarsoly Csaba tájékoztatta a miniszterelnököt arról, hogy a Quaestor csődöt jelent. Bár a dokumentumot március 9-én küldte a Quaestor-vezér a miniszterelnöknek, a kormány honlapján publikált dokumentumon március 10-i érkezés szerepel.

Az ATV Szabad szemmel című műsorában vasárnap Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár már megmutatta a levelet, sőt, oda is adta a műsorvezetőnek, aki felolvasott belőle részleteket. Annak részletes ismertetéséhez felhatalmazás hiányában nem járult hozzá. Giró-Szász szerint a levél kézhezvételekor a miniszterelnöknek semmilyen lehetősége nem volt az intézkedésre, hiszen a nyilvánosság ekkor már tele volt a Quaestorral kapcsolatos hírekkel.

„Az elmúlt napokban jelentkezett vállalati kötvényeladási hullám a Quaestor Csoportot is elérte, ilyen módon további finanszírozásunk ellehetetlenült, annak folytatása felelőtlenség lenne. (...) Ügyfeleink pénz és értékpapír vagyona rendelkezésre áll, nincs „Buda-Cash helyzet”. Az értékpapír-forgalmazó viszont a kötvényeket ma (március 9-én – a szerk) már nem tudja saját forrásból megvásárolni, ahogy eddig tette a folyamatos működés érdekében. Mindezek miatt a kötvénykibocsátó társaság csődöt kénytelen jelenteni annak érdekében, hogy a csődeljárásra rendelkezésre álló idő alatt meg lehessen kísérelni azok refinanszírozását. Sajnálatos módon ez csak piaci eszközökkel lehetetlen, ahogyan a Világ számos nagy bankjának, biztosító és befektetési cégének is az államok segítségét kellett kérnie” – írta Tarsoly.

Ezt követően a Quaestor-vezér elismerte személyes felelősségét az ügyben, majd megoldási javaslatokat vázolt Orbánnak. Állami hitelt kért, amelyből állampapírt vásárolt volna a Quaestor. Szerinte így a hitelösszeg egyből visszakerült volna a költségvetésbe, és az ügyfeleket is lehetett volna kárpótolni. Fedezetként felajánlotta a Quaestor-csoport „közel 300 milliárd forint jövőértékű” ingatlanjait és befektetéseit, többek között a DunaCity irodaparkot, a győri ETO Parkot és a cég szállodáit.

Ezzel a megoldással Tarsoly szerint elkerülhető lett volna 50 ezer ügyfél megkárosítása, megmenthettek volna 800 munkahelyet és „uralható” mértékű lett volna az ügy miatt kialakult pánik is.

Hétfőn megírtuk, hogy Orbán Viktor válaszolt Tarsoly Csaba Quaestor-vezér levelére, igaz, csak két mondatot, de az információt közlő Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető nem mondta el, hogy hogy mi volt a miniszterelnök válasza. Ma viszont megtudtuk: Orbán Viktor első mondata szerint tudatta, hogy kézhez vette a levelet, a másodikban pedig arról tájékoztatta a Quaestor-vezért, hogy a levelében foglaltakról tájékoztatta az illetékes nemzetgazdasági minisztert, Varga Mihályt. A válaszlevél tehát azért volt „dodonai”, mert a miniszterelnök semmilyen konkrét utalást sem tett, már ami a kormányzati szándékot illeti.

A kormányzati nyilatkozatokból azonban az elmúlt hetekben egyértelművé vált, hogy a Tarsoly által javasolt megoldásokat  elvetette a miniszterelnök, hiszen a Quaestor nem kapott állami segítséget. A parlament kedden fogadta el azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi a pénzügyi tevékenységet végző cégek vagyonának zárolását, és a vezetők személyes felelősségét is rögzíti. Ezt megelőzően pedig már lefoglalták többek között a Quaestor-birodalomhoz tartozó az ETO Parkot, és Tarsoly lányainak vissza kellett adniuk az általuk használt Lexusokat. A cégvezért és két társát időközben előzetes letartóztatásba helyezték.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.