Elbuktak 410 milliót, de az FM nem hibázott

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) nem hibázott a TIG Nonprofit Kft. ügyében - legalábbis ezt állítja a minisztérium. A tárca által irányított cég ugyanakkor 410 millió forintot bukott, mert egy bedőlt brókercégnél tartotta a tiltás ellenére a pénzét. Arra a kérdésre, hogy akkor ki is a felelős, még nincs válasz.

Egyelőre nincs felelőse a brókerbotrány során eltűnt 410 millió forint közpénznek. Az ugyan már biztos, hogy a Földművelésügyi Minisztérium által irányított TIG Nonprofit Kft. a tiltás ellenére is egy brókercégnél, a Hungária Értékpapír Zrt.-nél tartott 410 milliót, és az is biztos, hogy ezt a pénzt elbukták.

Az FM megvizsgálta a saját felelősségét, és nem találták magukat hibásnak. Azt írták: a Földművelésügyi Minisztérium nem hibázott a TIG Nonprofit Kft. ügyében. Hozzátették: az FM csak a miniszterelnöki feladatszabást követően értesült arról, hogy a TIG Nonprofit Kft. a tiltás ellenére nem szüntette meg azt az értékpapírszámláját a Hungária Értékpapír Zrt.-nél, amelyet a tárca jóváhagyása és tudta nélkül tartott ott. A szaktárca soron kívül vizsgálatot rendelt el a felelősök és a felelősség mértékének megállapítása érdekében. A veszteség pótlása miatt a Földművelésügyi Minisztérium megkezdte az egyeztetést a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) - tartalmazza az MTI-nek elküldött tájékoztatás.

Érdekes adalék az ügyben, hogy a minisztérium gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára, Szele Andrea korábban, 2009 és 2013 között a Hungária Értékpapír back office vezetője volt – derítette ki a Magyar Narancs.

Az ügyben eddig is elég zavaros volt a kormányzati kommunikáció, az FM mostani közleménye pedig nem sok mindent tisztázott, azon kívűl, hogy elhárították a felelősséget. A tárca tegnapi közleménye pedig már azt is kérdésessé tette, mit is mondott Orbán Viktor. A miniszterelnök állítólag a brókercégeknél lévő közpénzek és állampapírok kivonására adott utasítást egy februári kormányülésen. Az FM pedig csütörtökön azt közölte, pontosan végrehajtotta a miniszterelnök utasítását, azaz tisztázták, hogy a tárcának nincs volt pénze a Buda-Cash-nél. Mint kiderült, a Hungáriánál viszont volt, 410 milliót buktak is emiatt.

Nem egyedül a TIG Nonprofit Kft. bukott el közpénzt a brókerbotrány miatt, Százhalombatta önkormányzatának a Hungária Értékpapír Zrt.-nél tárolt befektetéseiből névértéken 1,9 milliárd forint hiányzik. Hasonló a helyzete a szintén Pest megyei Fótnak, a város egymilliárdot bukott a brókercég bedőlése miatt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.