Százhalombatta közel kétmilliárdot vesztett

Névértéken 1,9 milliárd forint hiányzik Százhalombatta önkormányzatának a Hungária Értékpapír Zrt.-nél tárolt befektetéseiből, árulta el az önkormányzat az Átlátszónak.

A portál arról érdeklődött, megfelel-e valóságnak az a városi forrásból származó értesülés, mely szerint egy jelentékeny summának nyoma veszett. A város szóvivőjétől ezt a választ kapták: "az önkormányzat és a Hungária nyilvántartása között névértéken mintegy 1,9 milliárd Ft összegű eltérés mutatkozik".

A 18 ezer fős várost az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület polgármestere, Vezér Mihály vezeti, a képviselőtestület az ÉSZKE öt tagjából, három fideszesből, egy jobbikosból, egy DK-sból és egy független képviselőből áll. A testület a szóvivő elmondása szerint valamennyi értékpapír-vásárlást előzetesen jóváhagyott, kizárólag diszkont kincstárjegyeket és magyar államkötvényt vettek, portfoliókezelésre nem adtak megbízást. 1,6 milliárd forintnyi papírjukat meg is lelte a bedőlt Hungária jegybanki felügyeleti biztosa.

A maradékkal azonban úgy tűnik, a Hungária átverte őket. Az önkormányzat ügyfélszámláján lévő pénzekkel gyaníthatóan „sajátjukként rendelkeztek", legalábbis ezt tudták meg a százhalombattaiak a felügyeleti biztostól. A város 2012 áprilisa óta fektette be szabad pénzeszközei egy részét a Hungáriánál, a céget több ajánlat közül választották ki, mint a legmagasabb hozamot kínálót.

Hasonló a helyzete a szintén Pest megyei Fótnak, viszont ott az egész befektetésnek nyoma veszett. Ráadásul vállalati kötvényekben (utóbb kiderült, a Hungária saját kötvényeiben) volt a város egymilliárdja.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.