Azonnal lehúzták a Fidesz listájáról Mádi Lászlót

Nem lesz képviselő Mádi László a választások után, mert ingatlanadó-ügyben szembement a Fidesz hivatalos álláspontjával. Szapáry György, Orbán Viktor pénzügyi tanácsadója néhány hete azt mondta: alapos előkészítés után, két év múlva bevezetné az ingatlanadót.

Az ingatlanadót rövid távon el kell felejteni, de kellő előkészítés és a társadalommal folytatott egyeztetés után bevezethető - ezt Mádi László a Fidesz parlamenti képviselője mondta. Két nappal az után, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette a vagyonadótörvény lakóingatlanokra vonatkozó rendelkezéseit.

Az alkotmánybíróság döntésére kedden a Fidesz úgy reagált: „az AB ingatlanadót eltörlő döntése világosan mutatja, hogy a kormány elbukott, a magyar emberek pedig győzelmet arattak”. Mádi László, a Fidesz lakáspolitikusa nyilatkozatával tehát a hivatalos Fidesz állásponttal menetelt szembe.

Nyakó István MSZP-szóvivő a hír megjelenése után sajtótájékoztatón azt mondta: kétszeresen is lebukott a Fidesz, mert kiderült, hogy éppen ők akarják bevezetni az ingatlanadót és a szakpolitikai ügyekben már formálódik egy Fidesz-Jobbik koalíció. Az említett konferencián ugyanis Mádi mellett Lenhardt Balázs, a Jobbik gazdasági kabinetjének vezetője is arról beszélt: a Jobbik a következő választási ciklus végére bevezethetőnek tartja az ingatlanadót, de csak az 50 millió forintnál drágább ingatlanokra.

A Fidesz azonban még a szocialisták sajtótájékoztatója előtt rövidre zárta a Mádi-ügyet: Cser-Palkovics András helyettes szóvivő közleményben tudatta: „Nem indulhat Mádi László a Fidesz listáján a tavaszi országgyűlési választáson, mivel szembement a párt álláspontjával. A Fidesz álláspontja világos és egyértelmű: elutasítja az ingatlanadót, amelynek bevezetése igazságtalan, tisztességtelen és rossz döntése volt a kormánynak. Az Alkotmánybíróság döntésével viszont a józan ész diadalmaskodott - írta közleményében Cser-Palkovics András.

A Fidesz már Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején tiltakozott a vagyonadó bevezetése ellen, de Orbán Viktor is egyértelművé tette: ha a Fidesz kormányra kerül, visszavonják. A Fidesz vezető politikusai azzal is vádolták a Bajnai-kormányt, hogy IMF-feltételt teljesített a vagyonadó bevezetésével, a nemzetközi valutaalap által nyújtott hitelért cserébe. A Fidesz az Alkotmánybíróság döntése előtt arra is kötelezettséget vállalt, hogy ha mégis meg kellene fizetni a vagyonadót, akkor a Fidesz-kormány kamatostul visszafizeti azt az érintetteknek.

Szintén az előtt, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette volna a vagyonadóval kapcsolatos törvényhelyet, Szapáry György, volt jegybank-alelnök, A Fidesz Orbán Viktor álrtal felkért pénzügyi tanácsadója lapunknak adott interjúban azt mondta: „Az ingatlanadónak van létjogosultsága minden országban. Nálunk átgondolatlanul vezették be. Én alapos előkészítés, kidolgozás után két év múlva vezettem volna be”.

Mádi nem akar vagyonadót

"Nagyon sajnálom, hogy szavaimat félreértették, illetve félreértelmezték. Én a vagyonadó ellen vagyok" - fogalmazott közleményében a politikus. Hozzátette: "A mai történések nem változtatnak azon, hogy fideszes voltam, vagyok és leszek".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.