Brutális összeget fizethetett az FBI a terroristák telefonjának feltöréséért

Legalább 1,3 millió dollárba fájt az FBI-nak, így az adófizetőknek a két likvidált arab terrorista IPhone-jának feltörése. Erre a szövetségi nyomozóiroda igazgatójának egy elejtett megjegyzéséből lehet következtetni.

James Comey, az FBI igazgatója
James Comey, az FBI igazgatója
Joshua Roberts / Reuters

­James Comey ugyanis kijelentette, hogy többet fizettek a telefon titkának megszerzéséért, mint amennyit ő a nyugdíjig hátralévő hét évben keresni fog. Márpedig ez emelések és bónuszok nélkül 1,34 millió dollár lehet. Az FBI nem adott választ a konkrét árat firtató kérdésekre, és nem kommentálta vezetőjének megjegyzését. 

Ahogy arról beszámoltunk, több hónapnyi sikertelen próbálkozás után ugyanis egy titokzatos „külsős cég” segített az FBI-nak feltörni az egyik San Bernardinó-i terrorista, Syed Rizwan Farook telefonját. (Syed Farook és felesége 14 embert lőtt le 2015 decemberében egy céges partin. Az Iszlám Államhoz hű támadókkal menekülés közben végeztek.)

Az Apple-t korábban bíróság utasította, hogy adjon hozzáférést a szövetségi nyomozóirodának a telefonon található titkosított adatokhoz, ám Tim Cook, az Apple vezérigazgatója megtagadta az együttműködést.

Azt, hogy végül ki törte fel a telefont, nem tudni; sajtóhírek szerint az izraeli Cellebrite segített – ami nem lenne meglepő, hiszen a The Verge technológiai honlap szerint a cég évek óta kapcsolatban áll az FBI-jal. Az sem világos, hogyan törték fel Farook telefonját. Egyes nyilatkozatok arra utalnak, hogy egyszerűen kitalálták a kódot, mások arra, hogy felfedezhettek egy eddig senki által nem ismert hibát az Apple rendszerében.

Az Apple–FBI-háborúról itt írtunk részletesebben: >>>

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.