A Neander-völgyiek aztán tudták, hogy kell meghalni

Ha valamihez értettek az ősemberek, akkor az a halál volt.

Egy ősi máglya nyomaira bukkantak Spanyolországban, a Madrid melletti dolomithegységben, ami az első szilárd bizonyítéka lehet annak, hogy már a Neander-völgyi ősemberek is tartottak gyásszertartásokat - írja a New Scientist.

Az elszenesedett maradványokat egy Neander-völgyi gyermek sírhelye körül találták meg régészek egy barlangban. A holttest ugyan nem került elő, csak egy állkapcsot és fogakat találtak. A tűzrakásokban állati totemeket találtak - összesen 30 szarvasagancsot, bölényszarvat, illetve orrszarvú koponyát-, ezeket a jelek szerint gondosan elhelyezték a máglyák mellett.

Archeológusok szerint a temetkezési hely 38-42 ezer éves lehet, és halotti rítusokat, áldozatokat is bemutathattak itt az ősemberek.

Enrique Baquedano, a madridi régészeti múzeum igazgatója szerint a csontok és a kőeszközök elhelyezkedése arra utal, hogy ezeknek szimbolikus, rituális jelentősége lehetett. 

Így temetkezhettek a Neander-völgyiek
Így temetkezhettek a Neander-völgyiek

Madrid környékén már korábban is találtak Neander-völgyi sírhelyeket, ám azt eddig nem tudták, hogy gyásszertartásokat is folytattak elődeink.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.