Sárkánybébik lakoznak egy szlovén barlangban

Túlélték fejlődésük legkritikusabb szakaszát a szlovéniai Postojna barlangban született rózsaszín vízi szalamandrák. A sárkánybébinek is becézett, rejtőzködő életmódot folytató állatkák négy hónapja bújtak ki tojásukból, és most értek serdülőkorba.

"Ez az első alkalom, hogy a közönség is követheti egy sötétben élő, rejtőzködő élőlény fejlődését" - idézte a New Scientist  Sašo Weldt állatvédőt.

A parányi szalamandrák annyira rejtőzködő életet élnek, hogy őseink még csak a barlangokból árvizek idején kimosott példányokkal találkozhattak. Így ragadt rájuk a sárkánybébi név - bár ezt régen egyáltalán nem becenévnek szánták. Szlovéniában emberi halaknak is nevezik őket, rózsaszín bőrük miatt.

A Proteus anguinus faj tagjai akár 100 évig is élhetnek, ám évtizedenként csak egyszer-kétszer petéznek. Ezért is volt különleges esemény, amikor a barlangi karszttavakban élő egyik példány egyszerre 64 tojást rakott.

A tojásokat szintén a barlangban, egy akváriumban helyezték biztonságba. Végül csak 22 tojásból kelt ki egészséges sárkánycsecsemő, ők már 4 centisek, kukacokra vadásznak, néha bunyóznak az ételért - szóval élnek, mint hal a vízben.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.