galéria megtekintése

Terror Kaliforniában: bombákat találtak a tömeggyilkosok házában

3 komment

Kőműves Anita
NOL

Bombák és lőszerek tömegét találták annak a házaspárnak a házában, akik 14 főt gyilkoltak meg szerda reggel egy céges karácsonyi bulin egy kaliforniai kisvárosban. Indítékuk nem ismert, ám a férfi kapcsolatban állt radikális muzulmán nemzetközi terrorszervezetek tagjaival.

Szerda délelőtt tartotta karácsonyi buliját a kaliforniai San Bernardo megye egészségügyi hivatala. Az öt éve ott dolgozó, 27 éves Syed Rizwan Farook is ott volt kollégái között, ám szóváltásba keveredett valakivel, és elrohant. Fél órán belül, 11 óra körül visszaért, oldalán feleségével, a 27 éves Tashfeen Malikkal. Mindketten rohamrendőrök egyenruhájához hasonló öltözékben voltak, félautomata támadófegyverek, kézi lőfegyverek és egy csőbomba volt náluk.

Fotó: Mike Blake / Reuters

Tüzet nyitottak, 14 embert megöltek és 17-et megsebesítettek, mielőtt egy fekete autón menekülni kezdtek. A bombát egy távirányítású kisautóra szerelték és a konferenciateremben hagyták, de nem sikerült felrobbantaniuk. A távirányító feltehetően túl gyenge volt, azt az autóból már menekülés közben nem tudták működésbe hozni.

 

Ezután öt órára teljesen megbénult a kisváros: senki sem mert kimenni az utcára, amíg a rendőrség a támadókat üldözte. A nyomozók egy tipp alapján néhány órával később már Farook házánál voltak, amikor egy fekete autó lassított az épület előtt. Amikor a sofőr meglátta a rendőröket, gázt adott. Több mint húsz rendőr vette körbe a kocsit, amelyet Malik vezetett, miközben Farook a rendőrökre lövöldözött. A tűzpárbajban Malik és Farook is életét veszítette, két rendőr pedig könnyebben megsérült.

A hatóságok még csak találgatják a támadás indítékát. A CNN azt írta: szomszédai csendes, visszahúzódó, de udvarias emberként ismerték Farookot. Nem utalt rá semmi, hogy az állása veszélyben lenne.

Gépfegyvereket találtak a lövöldözés helyszínén
Gépfegyvereket találtak a lövöldözés helyszínén
Mike Blake / Reuters

Az amerikai hírtelevízió rendőrségi forrásokra hivatkozva jelentette, hogy Farook radikalizálódott, ám más okok is közrejátszhattak a támadásban. Ám bizonyítékokat találtak rá, hogy az interneten és telefonon is kapcsolatban állt olyan személyekkel, akiket az FBI megfigyelt, mert nemzetközi terroristacsoportokhoz tartoztak.

A házukban sok ezer töltényt, 12 csőbombát és bombakészítő eszközöket találtak a rendőrök.

A terrorgyanú először azért merült fel, mert Farook és Malik is muzulmán vallásúak, ráadásul a „tipikus" amerikai tömeggyilkos magányos férfi. Farook amerikai állampolgár, pakisztáni bevándorlók gyermeke.

Jarrod Burguan, San Bernardino rendőrfőnöke sajtótájékoztatón erősítette meg, hogy egy házaspár hajtotta végre a mészárlást az Inland Regional Centerben
Jarrod Burguan, San Bernardino rendőrfőnöke sajtótájékoztatón erősítette meg, hogy egy házaspár hajtotta végre a mészárlást az Inland Regional Centerben
Alex Gallardo / Reuters

Malik szaúd-arábiai; két éve ment hozzá Farookhoz, miután egy házasságközvetítő internetes oldalon találkoztak. Hat hónapos kislányukat reggel a nagymamára hagyták; azt mondták, orvoshoz kell menniük.

Ruházatuk és fegyverzetük is azt sugallta, hogy tudatosan készültek a támadásra. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.