galéria megtekintése

Harc a Nagy Testvér árnyékában

1 komment


Palugyai István

Az FBI és az Apple között az Egyesült Államokban zajló háborúnak vélhetőleg az lesz a következménye, hogy a kongresszusnak új jogszabályokat kell hoznia. A halott terroristák hátrahagyott mobiljainak feltöréséért indított harc egyre nagyobb hullámokat vet.

Az FBI már a telefonban van...
Az FBI már a telefonban van...
Veres Viktor / Népszabadság

Akik nem követik a mára világszerte médiaeseménnyé vált ­Apple–FBI-ügyet, ennek gyökerei tavaly december másodikáig nyúlnak vissza, amikor a pakisztáni szülőktől Chicagóban született Syed Rizwan Farook és felesége egy céges karácsonyi bulin lemészárolt 14 embert. Az elkövetők internetes posztjaiból később kiderült, az Iszlám Állam rajongói voltak.

Az Apple ugyan minden, a birtokában lévő adatot átadott róluk a hatóságoknak, ám ez csak az Apple-szervereken tárolt adatokat jelentette, az iPhone-okban lévő adatokat nem. Ezekhez ugyanis csak a tulajdonos férhet hozzá. Aki viszont halott.

 

Az FBI ezek megszerzésére szólította fel az almás céget, ám Tim Cook vezérigazgató ezt elutasítja, mondván, ha egy programot írnának a feladatra, veszélyes precedenst teremtene, és ha lenne egy ilyen program, az rossz kezekbe kerülve minden iPhone-tulajdonosra veszélyt jelenthetne. A múlt héten független szakértők is megerősítették: ennek a lehetősége még egyszeri esetben is fennáll, ami után a programot megsemmisítenék.

Szimpátiatüntetés az Apple mellett: beletörhet az FBI foga az almába?
Lucy Nicholson / Reuters

Az Apple mellett az informatikai ipar történetében példátlan egységben sorakoztak fel a nagy cégek, köztük az Apple konkurensei, így a Google, a Facebook, a Microsoft, a Mozilla, a Snapchat, a Whats-App, az AT&T több más vállalattal együtt közös jogi beadvánnyal fordult egy szövetségi bírósághoz, hogy az ­Apple-t támogassa a vitában a hatóságokkal szemben. Az Intel önálló keresetet nyújtott be az Apple védelmében, a Cisco pedig a tárgyaláson szólal majd fel az Apple mellett. Eközben a San Bernardinóban elkövetett terrortámadás áldozatainak hat családtagja beadványában a kormány mellé állt.

Úgy tűnik, jelenleg nincs ilyen jogszabály, amely ilyen esetre vonatkozna. A fő határvonal a magánélet és a biztonság között húzódik. Valójában tehát a Nagy Testvér régóta felettünk lebegő árnya öltött testet ebben a háborúban, amelynek kimenetele egyelőre még nyitott. Kétségtelen, az is veszélyes, ha valaki azért élvezi a magánadatok védelmét, hogy bűnt kövessen el, ahogy az áldozatok családtagjai írják ellenoldali keresetükben. Amint azt is felhozzák, hogy az Apple a kínai hatóságok merőben más demokráciamodelljének megfelelve a hatalmas piac reményében rutinszerűen változtat a rendszerein.

James Comey, az FBI igazgatója: esküdt ellenség?
James Comey, az FBI igazgatója: esküdt ellenség?
Joshua Roberts / Reuters

Az új törvényt kikényszerítő kongresszusi vita a Washington Post szerint erősen érzelmi töltetű lesz, és az információk hiánya miatt várható, ha lesz is jogszabály, azt hamarosan át kell majd alakítani. A technika gyorsabban száguld előre, mint hogy ennek következményeit, etikai vonatkozásait felfognánk. A jelenlegi etikai szabályok az 1800-as évek végére nyúlnak vissza, amikor az újságok először kezdtek pletykákat közölni, de a mai szellemi tulajdonjogok forrása is a gőzgép koráig eredeztethető.

Tim Cook Apple-vezér nem hagyja annyiban
Tim Cook Apple-vezér nem hagyja annyiban
Carlo Allegri / Reuters

Ám a technika szédületes iramban száguld, és ma már kamerák vesznek körül mindenkit. Egyre több eszközünk csatlakozik internetre, és ezek zömét meglehetősen hézagos szabályok keretezik. A mesterséges intelligencia is itt van már a küszöbön, amelynek jövőbeni veszélyeire olyan távlatos gondolkozók is felhívták a figyelmet, mint Elon Musk, Bill ­Gates vagy Stephen Hawking.

A mostani vitát, amely a titkosítás körül zajlik, eddig zömmel tehát a terrorizmus árnyékában a bűncselekmények leleplezésére hegyezték ki, miközben a másik oldalon a személyi biztonság gyengülésével globális és hosszú távú veszélyek rémlenek fel – figyelmeztetett a hét végén Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa. A történet folytatódik...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.