galéria megtekintése

Egy házaspár hajtotta végre a kaliforniai tömegmészárlást

5 komment

NOL

Tizennégy embert öltek és 17-et sebesítettek meg. Korábbi hírek három gyanúsítottról szóltak, de a hatóságok majdnem biztosak abban, hogy csak a 28 éves amerikai állampolgár, Syed Farook és a 27 éves Tashfeen Malik gyilkolt. A símaszkot és golyóálló mellényt viselő támadók egy nonprofit egészségügyi szervezet, az Inland Regional Center San Bernardinó-i klinikájára hatoltak be és kezdtek lövöldözni a konferenciateremben, majd kocsiba vágták magukat és elmenekültek. Egy autós üldözés után végeztek velük. Az indítékot egyelőre csak találgatni lehet, de a helyi rendőrfőnök szerint a legkevesebb, hogy belföldi terrorizmusról van szó.

A két támadó halálával ért véget az a tömegmészárlás, amelyet helyi idő szerint szerda délután hajtott végre a 28 éves amerikai állampolgár, Syed Farook és a felesége, a 27 éves Tashfeen Malik a kaliforniai San Bernardinóban, az Inland Regional Center nevű nonprofit egészségügyi szervezet helyi szociális otthonában. A símaszkot és golyóálló mellényt viselő támadók a klinika konferenciatermébe hatoltak be, automata gépkarabélyaikkal tüzet nyitottak a jelenlévőkre, majd kocsiba vágták magukat, és elhajtottak a helyszínről. Tizennégy halottat és 17 sebesültet hagytak maguk után.

Farook és Malik egy fekete szabadidőkocsival, valószínűleg egy GMC Yukonnal menekült el San Bernardinóból. Órákkal a lövöldözés és az autós üldözés után tűzpárbajt vívtak az őket üldöző rendőrökkel, akik megpróbálták megállásra kényszeríteni a golyó lyuggatta kocsit. A tűzpárbajban végül Farookot és Malikot is agyonlőtték. A CNN úgy értesült, hogy a támadóknál Kalasnyikovok voltak. A helyszínelés során eddig két gépkarabély és két kézifegyver került elő.

 

A lövöldözés helyszíne, az Inland Regional Center (IRC) klinikája három épületből áll, amelyeket evakuáltak. Az egészségügyi szervezet fejlődési rendellenességekkel küzdő személyeket kezel. A környéket hermetikusan lezárták, az állami és szövetségi hivatalok bezártak. Találtak egy gyanúsnak tűnő szerkezetet is, amelyet először csőbombának hittek, de kiderült, hogy nem tartalmaz robbanóanyagot. Pokolgépeket ettől függetlenül hagyhattak hátra a támadók, a lövöldözés helyszínén több olyan detonáció robaja hallatszott, amely azt jelezte, hogy tűzszerészek hatástalanították az ilyen szerkezeteket.

Belföldi terrorizmusról lehet szó

Marybeth Field, a klinika vezetője a lövöldözés után mondta, hogy a konferenciateremben éppen a megyei egészségügyi hivatal bankettje zajlott, amikor a támadók lövöldözni kezdtek. Az IRC rendszeresen adja ki külsős rendezvényekre a San Bernardinó-i konferenciatermét.

Azt, hogy a hány áldozat van, Jarrod Burguan San Bernardinó-i rendőrfőnök jelentette be, hozzátéve, a számuk még nőhet, lehetséges indíték pedig egyelőre nem ismert. Felkészülten érkeztek, olyan volt, mintha egy küldetést teljesítenének. A legkevesebb, hogy belföldi terrorizmussal van dolgunk – idézte Burguant egy helyi lap, a San Bernardino County Sun. A nyomozásba beszáll az FBI is, amely részéről David Bowdich, Los Angeles-i igazgatóhelyettes azt mondta, lehetséges, de nem biztos, hogy terrorcselekmény történt.

Csak a hátsó udvart nem tartották rendben

Egy későbbi sajtótájékoztatón szintén Burguan tett bejelentést a támadók személyazonosságáról. A rendőrfőnök elmondása szerint Farook a megyei egészségügyi hivatal alkalmazottjaként vett részt a szerdai banketten, Vitába keveredett valakivel, dühösen elrohant, majd a feleségével együtt katonai felszerelésbe bújva visszatért golyózáport zúdítani a munkatársaira. Öt éve dolgozott a megyei egészségügyi hivatalnál. A hatóságok egyelőre nem zárják ki, hogy terrorcselekmény történt, de az szinte biztos, hogy a korábbi hírekkel ellentétben nem három, hanem csak két merénylőről van szó. A felkészültségükből ítélve a támadást legalább egy bizonyos szintig megtervezték – tette hozzá Burguan. Az áldozatok személyazonosságáról a rendőrfőnök egyelőre semmit nem árult el. Farook és Malik kapcsolatáról a rendőrfőnök annyit mondott, házasok voltak vagy párkapcsolatban éltek.

A Farook család egyébként egy közeli városban, Redlandsben lakott. Bérelt lakásuk tulajdonosa, Doyle Miller azt állítja, öt vagy hat hónapja, hogy a férfi beköltözött a lakásba a feleségével, a még csecsemőkorú gyermekével és egy nagyanyával, akiről Miller nem tudta eldönteni, hogy a gyereknek vagy Farooknak a nagyanyja-e. A családdal nem volt semmi baj azon kívül, hogy nem tartották rendben a hátsó udvart – tette hozzá Miller. A szomszédok szerint a férfi visszahúzódó ember volt, aki a legszívesebben családi körben töltötte a mindennapjait. Redlandsbe hatalmas erőkkel vonultak ki a rendőrök házkutatást tartani.

Az ügyben sajtótájékoztatót tartott az Amerikai–Iszlám Kapcsolatok Tanácsa (CAIR) nevű szervezet is, amelynek igazgatója, Hussam Ayloush házaspárként beszélt Farookról és Malikról. A két támadó – állította Ayloush – szerda reggel a férfi anyjának a gondjára bízta a mindössze hat hónapos gyereküket. Azt mondták, azért, mert nekik orvoshoz kell menniük. A CAIR sajtótájékoztatóján megszólalt Farook nővérének a férje, egy Farhan Khan nevű férfi is. „Egy hete beszéltem vele utoljára. Fogalmam sincs, miért tett ilyet. Meg vagyok döbbenve” – mondta láthatóan megtörve Khan.

Fotó: Mario Anzuoni / Reuters

Azt hitték, csak gyakorlatoznak

A lövöldözés hatalmas pánikhoz vezetett az IRC klinikáján és San Bernardinóban is. Az egyik túlélő férje, Marcos Aguilera azt mondta, az épületkomplexumban többen a felesége irodáját zárták magukra, hogy ne érjék el őket a lövések, és látták, az épületből hogyan viszik ki hordágyon a halottakat és a sérülteket. A klinikáról folyamatosan menekítették ki a betegeket és az IRC munkatársait, akik negyvenesével szállhattak fel az őket elszállító buszokra. Egy nő, aki felvette, amint a kommandósok behatolnak az IRC klinikájára, állítása szerint azt hitte, hogy gyakorlatra kivezényelt katonákat lát.

Az épületkomplexum körül most hatalmas a biztonsági készültség. Egy szemtanú, Ana Fuentes, akinek egy boltja van egy háztömbnyire a lövöldözés helyszínétől, az AP hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy körülbelül 150 rendőrt látott elrohanni az klinika felé. Neki senki nem szólt, hogy maradjon bent a boltban.

Fotó: Mario Anzuoni / Reuters

A klinika épületében rekedt emberek folyamatosan küldték az sms-eket a hozzátartozóiknak az események közben. „Embereket lőnek le. Imádkozz értünk. Bezárkóztam egy irodába, és várjuk, hogy a rendőrök jöjjenek. Imádkozz értünk” – olvasta fel egy apa, Terry Petit könnyek között azt az üzenetet, amelyet a lányától kapott.

A sérültek többségét egy közeli kórházban, a Loma Linda University Medical Centerben látják el.

Fotó: Mario Anzuoni / Reuters

Az IRC-nek 21 regionális központja és 41 irodája van Kaliforniában, Csak két megyében, San Bernardinóban és Riverside-ban több mint 30 ezer embert látnak el a csecsemőkorúaktól az idősekig. A San Bernardinó-i klinika egyik alkalmazottja, Brandon Hunt szerint az épületkomplexumban körülbelül 550 ember dolgozik egy átlagos hétköznapon.

Fotó: Mario Anzuoni / Reuters

A 200 ezer lakosú San Bernardino körülbelül 100 kilométerre keletre fekszik Los Angelestől. 

Ritka a női lövöldöző

A Fehér Ház közlése szerint Barack Obama amerikai elnököt a nemzetbiztonsági tanácsadója, Lisa Monaco tájékoztatta a lövöldözésről. Obama később azt mondta, a hasonló lövöldözések az Egyesült Államokban olyan gyakorisággal követik egymást, amilyet sehol máshol nem látni a világon. „Egy pillanatig se higgyük, hogy ez olyasvalami, ami illeszkedik a dolgok hétköznapi menetébe” – fogalmazott az amerikai elnök a CBS-nek adott nyilatkozatában.

Ez volt a legvéresebb tömeggyilkosság az Egyesült Államokban azóta, hogy egy ámokfutó a Connecticut állambeli Newtown egyik iskolájában 27 embert – köztük 20 gyereket – mészárolt le. A közösségi szerkesztésű honlap, a shootingtracker.com összesítése szerint – írja az MTI – idén eddig több mint 350 olyan lövöldözés történt az országban, amelyben legkevesebb négyen életüket vesztették.

Az amerikai sajtó azonnal felkapta a fejét a hírre, hogy az egyik támadó nő, hiszen a hasonló stílusú lövöldözéseknek mindössze hat százalékát követik el nők az Egyesült Államokban – emlékeztet a USA Today. Arra, hogy pár indul ámokfutásra, egyébként van közelmúltbeli példa. 2014. június 8-án egy szélsőségesen kormányellenes nézeteket valló nő, Amanda Miller és a férje, Jerad ölt meg öt embert Las Vegasban. A férfit a rendőrök lelőtték, a nő sebesülten öngyilkosságot követett el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.