Hűségesküt tett az Iszlám Államnak a San Bernardinó-i női támadó

Hűségesküt tett az Iszlám Állam (IS) terrorszervezet vezetőjének a kaliforniai San Bernardinóban szerdán végrehajtott mészárlás egyik elkövetője, a pár nőtagja – közölte hivatalos forrásokra hivatkozva a CNN hírtelevízió.

A CNN hírtelevízió és a The New York Times napilap által idézett nyomozók szerint Tashfeen Malik a Facebookon álnéven posztolta az Abu Bakr al-Bagdadinak tett hűségesküjét.

A 27 éves Malik és férje, a 28 éves Syed Rizwan Farook a vád szerint szerdán 14 embert megölt és többeket megsebesített a San Bernardino megyei egészségügyi dolgozók munkahelyi bankettjén, majd életét vesztette a rendőrökkel vívott tűzharcban.

Ez volt a legtöbb áldozatot követelő lövöldözés az Egyesült Államokban az elmúlt három évben. Szakértők szerint a támadást az IÁ ihlette, arra nincs bizonyíték, hogy közvetlenül köze lenne hozzá. A pakisztáni Malik Szaúd-Arábiában élt, mielőtt férjhez ment a szintén pakisztáni szülőktől, de az Egyesült Államokban született, amerikai állampolgárságú Farookhoz.

Ahogy arról beszámoltunk, pár terepjárójában több mint 1600 lőszert, a lakásukon pedig tovább több mint háromezer lőszert, tizenkét csőbombát és több száz olyan eszközt és alkatrészt találtak, amelyek robbanószerkezetek gyors házi összeszereléséhez szükségesek. Emellett a merénylet helyszíneként szolgáló épületben találtak három már összeszerelt, távirányítással működésbe hozható robbanószerkezetet is, amelyek szerencsére nem léptek működésbe.

A CNN szerint Farook gyakran keveredett vitába munkatársaival a vallásról és a terrorizmusról. Családjának ügyvédjei szerint kollégái nem egyszer űztek gúnyt a gyanúsított szakállából. Ismerősei szerint Farook azt követően radikalizálódott, hogy 2013-ben zarándoklatot tett Mekkában és közeli kapcsolatba került Malikkal. Bizonyíték van rá, hogy a férfi az interneten és telefonon is kapcsolatban állt olyan személyekkel, akiket az FBI megfigyelt, mert nemzetközi terroristacsoportokhoz tartoztak, és a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint tudatosan készült nejével a támadásra. A vérengzés előtt, reggel, hat hónapos kislányukat a nagymamára hagyták; azt mondták, orvoshoz kell menniük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.