galéria megtekintése

Tűzszünettel ért véget a terroristák miatt kitört FBI-Apple háború

0 komment


Kőműves Anita

Halló, itt az FBI
Halló, itt az FBI
Veres Viktor / Népszabadság

Elmarad a döntő csata az Apple és az FBI háborújában, mert az élet „salamoni" megoldást hozott. Több hónapnyi sikertelen próbálkozás után ugyanis egy titkozatos „külsős cég" segített az FBI-nak feltörni az egyik San Bernardinó-i terrorista, Syed Rizwan Farook telefonját. Így már nincs szükség arra, hogy ezt az Apple tegye meg, az erre irányuló pertől el is állt az amerikai igazságügy-minisztérium.

Titkokból persze nincs hiány: hivatalosan azt sem tudni, ki törte fel a telefont. Sajtóhírek szerint az izraeli Cellebrite segített – ez nem lenne meglepő, hiszen a The Verge technológiai honlap szerint a cég évek óta kapcsolatban áll az FBI-jal. Az sem világos, hogyan törték fel Farook telefonját. Egyes nyilatkozatok arra utalnak, hogy egyszerűen kitalálták a kódot, mások arra, hogy felfedezhettek egy eddig senki által nem ismert hibát az Apple rendszerében. Utóbbi esetben az a kérdés, vajon ezt az amerikai hatóságok elárulják-e a cégnek, hogy kijavíthassák, vagy megtartják maguknak? Ezzel azonban vállalnák azt a kockázatot, hogy más is megtalálja, így minden Apple-felhasználó veszélybe kerülhet. Egyelőre az sem biztos, volt-e értelme az egésznek, mert az FBI nem árulta el, talált-e a terrorista telefonján olyan információt, amit eddig nem tudott.

 

A háború az FBI és az Apple között februárban tört ki, amikor egy kaliforniai bíróság úgy döntött, az informatikai eszközöket gyártó óriásnak olyan programot kell írnia, amellyel a nyomozó hatóságok hozzáférnek a feleségével tavaly decemberben 14 ember halálát okozó iszlamista terrorista telefonjához. Az Apple ugyan kiadta Farook minden, a telefonjáról a gyártó rendszerébe – az iCloudba – feltöltött adatát, ám az utolsó ilyen biztonsági mentés egy hónappal a támadás előtt történt. Az FBI szerint viszont éppen az utolsó hónap a kulcskérdés, ezért akartak mindenképpen hozzáférni a jelszóval védett készülékhez.

Hiába könyörögtek az Apple-felhasználók
Hiába könyörögtek az Apple-felhasználók
Lucy Nicholson / Reuters

Az FBI próbálta úgy beállítani az ügyet, mintha egyetlen iPhone-t kellett volna feltörni, ám a per ennél sokkal többről szólt. A régebbi, iOS8-as vagy annál korábbi operációs rendszerrel működő telefonokat az Apple fel tudja nyitni, s számtalanszor meg is tette az FBI kérésére bűncselekmények gyanúsítottjai esetében. Ám Farook készülékén újabb rendszer működött, amelybe az Apple csak akkor tudna bejutni, ha erre programot írna. Ezt azonban később minden iPhone-on lehetne használni, azaz ugyanazzal az eredménnyel járna, amit egyébként az FBI és az amerikai titkosszolgálatok két éve követelnek az internetes cégektől. Nevezetesen, hogy a kormány egy „hátsó ajtón" keresztül hozzáférhessen a titkosított adatfolyamukhoz. Ez ellen a cégek foggal-körömmel tiltakoznak, mivel úgy vélik, ez a vészbejárat a teljes rendszerüket gyengíti. Az esetleges rést a biztonsági rendszeren olyanok is megtalálhatják, akiknek nem kellene – bankkártyakódokra vadászó bűnözők vagy az ellenzéküket megfigyelni akaró diktatórikus kormányok.

Elemzők szerint az Apple most próbálkozhat azzal, hogy még jobban megerősíti a telefon védelmét – annyira, hogy ahhoz aztán saját maga se férhessen hozzá. Így bizarr helyzet áll elő, hiszen a gyártó végeredményben saját magától védené a felhasználókat. Az amerikai törvényhozás megpróbálhatja mindezt törvénnyel tiltani. Egyre nagyobb az esély arra, hogy az ügy a Kongresszus elé kerül. Néhány hete Ted Lieu demokrata képviselő a Wired technológiai magazin szerint arra kérte az FBI-t, hogy hagyjon fel a perrel, mert nem lenne jó, ha a kérdést egy bíróság döntené el a választott képviselők helyett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.