Készültek a merényletre a San Bernardinó-i támadók

Syed Farook és Tashfeen Malik néhány nappal a múlt heti lövöldözés előtt lőgyakorlaton vett részt Los Angeles környékén.

David Bowdich, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Los Angeles-i irodájának igazgatóhelyettese hétfőn azt nyilatkozta, a 28 éves amerikai állampolgár, Syed Farook és a 27 éves Tashfeen Malik is radikális nézeteket vallott, már a támadás előtt radikalizálódtak.

Arról is beszélt, hogy a pár néhány nappal a vérengzés előtt, mely során 14 emberrel végeztek, a pár lőgyakorlaton vett részt Los Angeles környékén. A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján semmi sem utal arra, hogy a tengerentúlról irányították volna az Inland Regional Center San Bernardinó-i klinikája elleni támadást – írja a BBC.

A nyomozók a pár lakásának átkutatásakor 19 olyan csövet találtak, amelyekből bomba is kialakítható lett volna – korábban a sajtó 12-ről írt.  

Farook tavasszal egy hónapot töltött Szaúd-Arábiában, onnan hozta magával feleségét, aki menyasszonyi vízumot kapott. Múlt hét végén kiderült, hogy a nő hűségesküt tett az Iszlám Államnak, mely után az FBI még pénteken bejelentette, hogy terrorista cselekményként vizsgálják a San Bernardinóban történt lövöldözést.  

A támadás után Barack Obama amerikai elnök az Egyesült Államokba történő vízummentes beutazás szabályainak megszigorítását is kérte. A Fehér Ház szerint az amerikai kormányzat a San Bernardinó-i mészárlás miatt fontolóra vette a menyasszonyi vízumok kiadásának felülvizsgálatát is. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.