Ezért nem hajlandóak feltörni az iPhone-okat

Tim Cook, az Apple vezére egy interjúban magyarázta, hogy miért nem hajlandó továbbra sem feltörni az iPhone-t és kiadni a San Bernardino-i merénylet elkövetőnek telefonadatait. Az FBI szerint a cég képes lenne kinyerni az adatokat anélkül, hogy ezzel biztonsági rés keletkezne az Apple termékein.

"Úgy gondolom, hogy a közbiztonság kiemelten fontos kérdés. Az emberek adatainak védelme is kiemelten fontos kérdés. A kiindulási alap pedig az, hogy tudjuk, hogy ez a lépés nagyon kiszolgáltatottá teheti az embereket" - érvelt Cook az ABC-nek adott interjúban.

"Vannak olyan dolgok, amik nehezek és vannak dolgok, amik helyesek. Néhány dolog pedig egyszerre helyes és nehéz. Ez a kérdés egyike a mindkét kategóriába tartozó dolgoknak" - válaszolta arra kérdésre, hogy nincsenek-e kétségei a döntését illetően, hiszen terrorista akciókat előzhetnének meg.

Cook elmondta azt is, hogy az Apple a sajtóból értesült az FBI ellentmondásos kéréséről. "Nem hinném, hogy így kellene intézni ezeket az ügyeket" - jegyezte meg. "Nem gondolom, hogy egy, az ország számára ekkora jelentőséggel bíró ügyet így kellene kezelni."

Egy, a nyomozáshoz közel álló forrás azonban a BBC-nek cáfolta az utóbbi állítást. Elmondása szerint ez "egyszerűen nem igaz", az Apple jogi csapata "tudta meg elsőként, mit szeretne az FBI." Az FBI szóvivője nem kívánta kommentálni a dolgot.

Eközben a New York Times arról számolt be, hogy az Apple elkezdett dolgozni azon a fejlesztésen, ami gyakorlatilag lehetetlenné tenné az iPhone-ok feltörését az FBI által javasolt módszerrel.

Cook továbbra is védi a cég azon döntését, miszerint nem működik együtt az FBI-jal és nem törik fel Syed Rizwan Farook telefonját. Az FBI szerinte azt kéri, hogy a cég készítsen "egy programot, ami a rák számítástechnikai megfelelője". 

Farook, és felesége Tashfeen Malik, tavaly decemberben 14 emberrel végzett egy céges partin. A házaspár készült a támadásra, amelyben végül mindketten életüket vesztették. Azt, hogy a lövöldözés terrortámadás volt, a nő egyik álnéven posztolt Facebook bejegyzése alapján állapították meg az amerikai hatóságok. 

A Szövetségi Nyomozóiroda szerint az Apple eltúlozza az eszközeit fenyegető biztonsági kockázatot, illetve rendelkezik a Farook iPhone-jának feltöréséhez szükséges know-how-val, ami ráadásul nem is okoz biztonsági rést a cég valamennyi eszközén.

A közvéleménykutatások azt mutatják, hogy az amerikaiak erősen megosztottak a kérdésben. A Pew kutatóközpont felmérése szerint a többség az FBI-jal ért egyet. Egy másik, a Reuters által közölt, és az Ipsos által készített felmérés pedig azt mutatja, hogy a válaszadók 55 százaléka aggódik amiatt, hogy a Szövetségi Nyomozóiroda arra használná az így keletkezett biztonsági rést, hogy "kémkedjen az iPhone használók után".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.