Az Apple nem enged az FBI-nak: nem törik fel az iPhone-t

Keményen beleállt az Apple az amerikai kormány és a Szilícium-völgy között már évek óta húzódó háborúba, amikor közölte: a nyomozás érdekében sem töri fel a San Bernardinó-i vérengzés egyik elkövetőjének iPhone-ját.

Az amerikai céget kedden utasította egy bíró arra, hogy adjon hozzáférést a szövetségi nyomozóirodának, az FBI-nak a telefonon található titkosított adatokhoz. Ám Tim Cook, az Apple vezérigazgatója tegnap hosszú közleményben magyarázta, miért nem tesznek eleget a felszólításnak.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója védi az eszközeiket
Tim Cook, az Apple vezérigazgatója védi az eszközeiket
Robert Galbraith

Syed Rizwan Farook és felesége, Tashfeen Malik tavaly december másodikán támadtak meg egy céges karácsonyi bulit, ahol 14 főt lemészároltak. Internetes posztjaik­ból kiderült, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet inspirálta őket. Cook a közleményben elmondta: a terroristákkal nem szimpatizálnak, és minden, az Apple birtokában lévő adatot átadtak róluk a hatóságoknak.

Mérnökeik még tanácsokkal is segítették az FBI ügynökeit. Ám az Apple-telefonokat úgy készítik, hogy azokhoz az adatokhoz, amelyeket kizárólag a készüléken és nem az Apple szerverein (a „felhőben") tárolnak, csak a tulajdonos férjen hozzá. Cook szerint, ha az Apple most írna egy programot, amelyet a jelenleg kóddal lezárt telefonra feltöltenek, majd azzal feltörik, akkor az veszélyes precedenst teremtene. Még nem létezik ilyen program, ám ha elkészítenék, az ellenséges kezekbe kerülve minden iPhone-felhasználóra veszélyt jelentene.

Robert Galbraith / Reuters

A Szilícium-völgy és az amerikai szövetségi kormány között hosszú ideje folyik a harc a témában. Washington azt szeretné, ha az immár mindenki kezében ott található digitális eszközök titkosítása nem lenne teljes, hanem azon lenne egy „hátsó ajtó" a kormány nyomozó- és terrorelhárító szervei számára. A gyártók azonban élesen tiltakoznak ez ellen, hiszen minden, a titkosításon ütött rést akár bűnözők is megtalálhatnak. És persze a vásárlóik bizalmát is elveszítik, ha kiderül, hogy megengedik az amerikai kormánynak, hogy bármikor hozzáférjenek az adataikhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.