Washington mégsem ítéli el Venezuelát

A Fehér Ház visszakozott Venezuela elítélésében, néhány nappal a hétvégén Panamavárosban esedékes Amerikák csúcstalálkozóját megelőzően, amelyen Barack Obama elnök is részt vesz. A Maduro-kormány viszont rátett még egy lapáttal a kialakult feszültségre.

Benjamin Rhodes, a washingtoni Fehér Ház helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója újságíróknak nyilatkozva kedden azt közölte, hogy Venezuela valójában mégsem jelent fenyegetést az Egyesült Államok nemzetbiztonságára. Barack Obama március 9-i rendeletében hét venezuelai tisztségviselőt tiltott ki az országból és szankciókat hozott ellenük emberi jogsértésekért és az ellenzéki tüntetőkkel szembeni erőszakért. Az intézkedés indoklásakor „a hagyományos formai okokra” hivatkoztak – írta a New York Times az említett illetékesre hivatkozva.

Hasonlóan fogalmazott Ricardo Zuniga, a Fehér Ház latin-amerikai tanácsadója, aki szerint az elnöki rendelet a Venezuelában kialakult helyzetre, de nem az országra vonatkozott. „Nem tagadjuk, hogy a szöveg nyelvezete bizonyos zavart okozott szövetségeseinknél is” – mondta Zuniga. Obama rendelete ugyanis nemcsak a chavezista utódkormánynál vágta ki a biztosítékot, hanem számos latin-amerikai ország is Venezuela mellé állt. Közben kedden Caracasba érkezett Thomas Shannon, az amerikai külügyminisztérium tanácsosa, hogy Delcy Rodríguez külügyminiszterrel és Nicolás Maduro elnökkel találkozzon és megegyezésre jussanak a feszültség csillapításában.

Az időzítés ezúttal is a panamavárosi csúcsnak szól. Az összamerikai találkozón feltehetően a nyugati kontinens mind a 35 országának vezetője lesz jelen, első ízben Kuba elnöke, Raúl Castro is, aki várhatóan találkozik Obamával. Az amerikai elnök csütörtökön Jamaikába érkezik, és találkozik a karibi kis államok vezetőivel, majd innen utazik tovább Panamavárosba.

Nicolás Maduro elnök közben március 9-ét az imperializmus elleni harc napjává tette, és hatalmas aláírásgyűjtő kampányt rendelt el az Egyesült Államok intézkedése ellen. Vasárnapi közlése szerint a tiltakozást már nyolcmillióan írták alá és több százezer iskolás diák írt levelet Obamához. Kedden Maduro kisebb kormányalakítást hajtott végre, ennek keretében a washingtoni szankciók által érintett hét tisztségviselőből kettő miniszterhelyettesi tárcát kapott. A „hazafiságuk és az amerikai imperializmussal szembeni következetes magatartásuk elismeréseként” így kormány rangot kapott Manuel Pérez Urdaneta tábornok, a rendőrség eddigi főparancsnoka és Katherine Haringhton ügyész, aki az ellenzéki vezetők elleni vádiratokat készítette. Maduro turisztikai miniszternek nevezte ki a chavezista tábor második számú vezetőjének, a nemzetgyűlés elnökének, Diosdado Cabellonak feleségét.

Caracasban egyébként az ügyészség kedden bejelentette, hogy formailag megvádolták az előzetesben tartott ellenzéki Antonio Ledezmát, Caracas főpolgármesterét, a vád az ország destabilizálására irányuló összeesküvésben való részvétel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.