„Obama a legigazságtalanabb lépést tette meg”

Nicolás Maduro venezuelai elnök hétfőn este országos rádió- és televíziós beszédében azzal vádolta meg „az Egyesült Államok imperialista elitjét képviselő” Barack Obama elnököt, hogy személyesen felvállalta a beavatkozást Venezuelában, így a kormány megdöntését.
A venezuelai elnök szerint Obama azután döntött így, hogy kudarcot vallott a amerikaiak ügynökei, a helyi ellenzéki személyiségek puccskísérlete. „Obama a legagresszívebb és legigazságtalanabb lépést tette meg, amire eddig nem volt példa a két ország viszonyában" – mondta Maduro miniszterei és a katonai vezetők jelenlétében.
Maduro a beszéde alatt a venezuelai alkotmánnyal
Maduro a beszéde alatt a venezuelai alkotmánnyal
Miraflores Palace/Handout via Reuters / Reuters

Maduro beszédét néhány órával megelőzően jelentette be a washingtoni Fehér Ház szóvivője, hogy Obama rendeletben minősítette nemzetbiztonsági fenyegetésnek Venezuelát az Egyesült Államokra nézve. Ezzel az indoklással szankciókat rendelt el a venezuelai biztonsági apparátus hét vezetője ellen. Josh Earnest szóvivő kijelentette, hogy az Egyesült Államokban nem látnak szívesen olyan volt és jelenlegi venezuelai tisztségviselőket, akik megsértik a lakosság emberi jogait és részesei állami korrupciónak. Ezúttal felsorolták a hét nevet, köztük a venezuelai fegyveres erők parancsnokáét és a hírszerző szolgálat igazgatójáét. A rendelet kiterjed az érintettek kintlevőségeinek blokkolására, az amerikai pénzügyi rendszer használatának tilalmára is.

Az amerikai kongresszus tavaly év végén fogadta el azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy megtagadják vízumkérelmét és befagyasszák amerikai bankszámláit mindazoknak, akik erőszakcselekményt követnek el a venezuelai ellenzék tagjaival szemben, vagy megsértik emberi jogaikat. – „Aggodalommal tölt el bennünket, hogy a venezuelai kormány fokozza politikai ellenfeleinek megfélemlítését" – olvasható a közleményben. Továbbra is börtönben van Venezuelában a tavaly tavaszi ellenzéki megmozdulások egyik hangadója, és most februárban a Maduro által említett állítólagos puccskísérletben való részvétele miatt Antonio Ledezma, a fővárosi körzet polgármestere.

Delcy Rodríguez venezuelai külügyminiszter hétfő este bejelentette, hogy azonnali konzultációra hazarendelte washingtoni követsége ügyvivőjét, Maximilien Sánchez Arveláizt. Még a múlt hét végén Maduro közölte, hogy az Egyesült Államoknak 15 napja van arra, hogy caracasi követsége munkatársainak létszámát lecsökkentse, a genfi egyezményeknek megfelelően a washingtoni venezuelai követséggel arányosan. Az indok akkor is az volt, hogy az USA diplomatái kapcsolatban állnak ellenzékiekkel, így az állítólagos puccsistákkal. A két ország 2010 óta nem képviselteti magát nagykövettel, csak ügyvivővel a másik országban.

Obama rendeletére azonnal reagáltak a Maduro-rendszerrel szövetséges latin-amerikai országok. Kuba külügyminisztériumi közleményben utasította el az imperialista beavatkozást Venezuela ellen, s mint a Granma központi pártlap jelentette, Fidel Castro levélben biztosította támogatását Madurónak. Evo Morales bolíviai elnök pedig az Unasur latin-amerikai szövetségi rendszer azonnali tanácskozását kezdeményezte.

A BBC World elemzése szerint Obama rendelete kritikus gazdasági helyzetben éri Venezuelát. Az olajár ugyan az utóbbi hetekben valamelyest felfelé kapaszkodott, ám az egyre általánosabb áruhiányban tükröződik a súlyos pénzügyi válság. Venezuela bevételeinek mintegy 90 százalékát a kőolajexport adja, s a tavalyi árzuhanásnak drámaiak a következményei. A nagy kérdés, hogy a viszony további elmérgesedése kihat-e Venezuela egyesült államokbeli olajexportjára, amely a bevételek 51 százalékát adja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.