Köddé vált a náci aranyvonat

Nincs bizonyíték arra, hogy az állítólagos náci aranyvonatot, amely a pletykák szerint aranyat és drágaköveket szállított, valóban megtalálták volna Lengyelországban – állítják a szakértők.

A kutatók nyilvánosságra hozták a lengyel város, Walbrzych környékén végzett vizsgálataik eredményét, amely szerint ha létezik is az alagút, nincs benne aranyvonat – írja a BBC.

Augusztusban a kulturális miniszterhelyettes, Piotr Zuchowski azt mondta, hogy a földradarral végzett vizsgálatok "99 százalékban" meggyőzték arról, hogy egy náci katonai vonat van eltemetve Walbrzych közelében. Elmondása szerint a képeken úgy tűnik, mintha egy lövegtornyokkal felszerelt vonat látszódna.

Kedden azonban Janusz Madej, a Krakkói bányászati akadémia professzora azt mondta, hogy a környék geológiai vizsgálata nem talált bizonyítékot a vonat létezésére. "Talán lehet ott egy alagút. Vonat azonban biztos nincs" – nyilatkozta a sajtótájékoztatón.

A helyi legendák úgy tartják, egy felfegyverzett vonat szállított aranyat a ma Lengyelországhoz tartozó Wroclawból a II. világháború végén. Az állítólagos szerelvény és rakománya Ksiaz kastélyának közelében tűnt el, 3 kilométerre Walbrzychtól. A vonatot állítólag 1945-ben rejtették el Wroclaw környékén a közeledő szovjet csapatok elől. A nácik a II. világháború alatt több kilométernyi alagutat építettek Walbrzych körül. 

Idén a lengyel Piotr Koper és a német Andreas Richter azzal keresték meg a hatóságokat, hogy ismerik a vonat pontos helyét. Ügyvédjükön keresztül tolmácsolták követelésüket. 10 százalékot kértek annak az értékéből, amit találnak az útmutatásuk alapján. A keddi sajtótájékoztatón Koper megkérdőjelezte a vizsgálati módszereket, és továbbra is ragaszkodott hozzá, hogy a vonat az általuk megjelölt helyen van. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.