Rejtélyes kincset találtak a föld alatt

Bevetik a lengyel hadsereget a titokzatos aranyvonat keresésére. Amióta elterjedt a hír a náci kincses vonatról, aranyvadászok és újságírók lepték el a délnyugat-lengyelországi Walbrzych környékét.

A lengyel védelmi miniszter elrendelte műszaki alegységek bevetését az „aranyvonat” felkutatására. Így nevezik azt a titokzatos szerelvényt, mások szerint páncélvonatot, amelyet állítólag megtaláltak eltemetve a Wroclaw–Walbrzych vasútvonal mentén.

A kincsre állítólag egy lengyel és egy német személy bukkant rá, aki a vonaton találandó értékek tíz százalékára tart igényt. Már az országos műemléki felügyelő is kijelentette, hogy a szerelvény létezik, mivel, mint mondta, „talajradar-felvételeket” látott, amelyeken kivehető a vonat, sőt az egyik pőre kocsin egy ágyú körvonala is látszik. A bejelentést vita és sajtóközlemények sorozata követte, s a feltételezett helyszín közelében kigyulladt az erdő is.

A Wroclaw–Walbrzych-vasútvonal: valahol itt kell lennie az aranyvonatnak
A Wroclaw–Walbrzych-vasútvonal: valahol itt kell lennie az aranyvonatnak
Kacper Pempel / Reuters

A Walbrzych (német nevén Waldenburg) közelében lévő vasútvonal környékét ellepték a kincskeresők, s megjelentek az újságírók is. A bulvárlapok tudni vélik, hogy az SS titokzatos vonata Wroclaw (Breslau, Boroszló) aranyát szállította. Mások azt feltételezik, hogy a nácik csodafegyvere lehet darabokra szedve a vonaton. De bejelentkeztek olyanok is, akik azt sejtik, hogy a szerelvényen a nácik által a Leningrád, a mai Szentpétervár melletti Carszkoje Szelóból elrabolt borostyánszoba darabjai vannak.

Még meg sincsenek, ám a kincsekért már bejelentkeztek az oroszok és egyes zsidó szervezetek is, amelyek azt feltételezik, hogy a holokauszt áldozataitól elvett vagyon rejlik a föld alatt. A lengyel internetet elárasztja a vita. Egyesek már azt vizionálják, hogy az aranyból ki lehet majd fizetni Lengyelország adósságait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.