Náci aranyvonatra bukkanhattak a kincsvadászok

A lengyel és a német kincsvadász állítólag egy 150 méter hosszú vonatot talált, amelynek a belseje több millió dollár értékű kincset rejthet. A felfedezők azonban nem hajlandók elárulni a szerelvény hollétét, amíg nem garantálnak nekik tízszázalékos részesedést a kincsből.

70 évvel ezelőtt a nácik a szovjet csapatok elől menekülve egy vonaton próbálták menteni az értékeiket. 1945-ben, a második világháború végén Wroclawból, amely akkor Németország része volt, Wałbrzychba indult a szállítmány, azonban sohasem ért oda – írja a CNN

A lengyelországi Wałbrzych városának az önkormányzatával egy helyi ügyvédi iroda vette fel a kapcsolatot a két felfedező nevében egy héttel ezelőtt. A páros egyikének van tapasztalata hasonló ásatási munkákban, és rendelkezik a szükséges felszereléssel, amivel meg tudja találni a föld alatt rejtőző tárgyakat is.

A hatóságok komolyan vették a követeléseket, és a Walbrzych vezetése már találkozott is a helyi haderő, rendőrség és tűzoltóság parancsnokaival, illetve a helyi ügyész hivatalával is felvették a kapcsolatot, hogy megvitassák a következő lépéseket – mondta Marika Tokarska, a városi tanács egyik tagja.

A hatóságok azon a véleményen vannak, hogy tudniuk kell, hol a vonat, és látniuk kell a belsejét, mielőtt bármit is garantálnának a párosnak.

Úgy vélik, a szellemvonat a második világháború alatt a város térségében, a cseh határhoz közel épített, majd utána lezárt számos vasúti alagút egyikében lehet. Mivel a vonat katonai szerelvény, szinte biztos, hogy szállított fegyvereket és valószínűleg fel nem robbant bombákat is. A helyi hatóságok nem zárják ki, hogy a nácik atomkísérleteihez szükséges anyagot is vitt. 

A föld alatt képződő metán miatt is fennáll a robbanás veszélye. Ha a hatóságok kiderítik a vonat pontos helyét, akkor képesek lesznek a lehető legbiztonságosabban lefolytatni a szükséges vizsgálatokat.  

A helyi sajtóban megjelent találgatások szerint a vonat akár 300 tonna aranyat is rejthet. Ha a két kincsvadásznak valóban sikerült megoldania az évtizedes rejtélyt, és a város belemegy az egyezségbe, akkor fáradozásaik busásan megtérülnek. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.