„Viszlát, falafel, helló, McDonald's”

Hömpölygött a tömeg Teherán utcáin, miután kedden a hat nagyhatalom és Irán megállapodásra jutott az iráni atomprogramról. A fiatalok többsége üdvrivalgással fogadta a hírt, és abban bíznak, hogy hamarosan megváltozik az életük.

„Ha megnézed most az utcát, nos, ez azért van, mert boldogok vagyunk” – mondta az AFP-nek a 42 éves Giti, aki három évvel ezelőtt tért vissza Iránba. Korábban Kanadában és az Egyesült Államokban élt, és az utóbbi időben ismét fontolgatta a költözést.  A keddi megállapodás hatására azonban van rá esély, hogy megváltozik a véleménye.

„A gazdaság talán felélénkül, és kedvezően alakul majd, különösen a fiatalok számára. El akartam menni, de most maradok, meglátom, mi fog történni” – mondja a programozó, aki hozzátette, sosem gondolta, hogy valóban célt érnek a tárgyalások, két évvel ezelőtt ezt el sem tudta volna képzelni.

A főváros zsúfolt északi negyedében hangos zene szólt, a sofőrök veszetten nyomták a dudát, a tömegek azt skandálták: „Irán, Irán, Irán!”, Mohammad Dzsavád Zarif iráni külügyminisztert pedig hősnek titulálták, és volt, aki megjegyezte, hogy az elért eredményéért Nobel-békedíjat érdemelne. 

Reuters

Mások nemzeti zászlót lengettek és volt, aki Hasszan Rohani elnök arcképével ellátott táblát emelt a magasba azt kiabálva, „Köszönjük, Rohani”.

„Ó, Hasszan, azt mondták, a kulcsod elveszett, de Bécsben megtalálták” – írta a Telegram nevű üzenőprogramon Bahram Ahmadi költő, utalva Rohani választási kampányában használt jelképére, majd megjegyezte: „Viszlát, falafel, helló, McDonald's”.

A Vanak téren a tömeg részvétét fejezte ki a megállapodás fő ellenfeleként számon tartott Izraelnek, valamint a Kayhan című lapnak, amely szintén szót emelt az elmúlt két év diplomáciai tárgyalásai ellen.

Reuters

„Ez most győzelmet jelent Iránnak, vagy sem?” – kérdezte a magát Mohammednek nevező férfi, aki hozzátette: „Most jól érezzük magunkat, de még mindig nem tudjuk, miről is szól pontosan a megállapodás”.

„Sosem foglalkoztam az atomenergiával, de úgy hallottam, sokat adtunk érte” – idézi a New York Times a 38 éves Vahidreza Haqparastot, aki angoltanárként dolgozik. Ő úgy véli, hogy nem várható jelentős változás az irániak életében, bizonyos problémák megmaradnak, ennek pedig oka szerinte a rossz vezetés és a korrupció.

A luxus bőráruval foglalkozó Abtin Afarinsh sem nyilatkozott optimistán a sajtó által történelminek nevezett megállapodással kapcsolatban. „Ennek semmi hatása sem lesz a gazdasági fejlődésre és az irániak életére”, majd vállat vonva hozzáteszi: „Én nem dőlök be ennek”.

A keddi egyezség értelmében Irán visszafogja és lebontja nukleáris programjait a következő 15 évben. Gyakorlatilag megfosztja magát az atombomba-készítés lehetőségétől, leszereli urándúsító centrifugáinak többségét és plutónium előállítására alkalmas nehézvizes reaktorát.

Az egész folyamat, beleértve az urántermelést, az ENSZ Atomenergia-ügynökségének (NAÜ) ellenőrzése alatt zajlik majd, a katonai létesítményeket is felkereshetik. Öt, illetve nyolc év múlva megszűnnek az irániakat sújtó fegyvervásárlási tilalmak. Cserébe az iszlám köztársaság megszabadul a gazdasági, pénzügyi és diplomáciai szankciók zömétől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.