galéria megtekintése

Ellenőrzés az atomalku lényege, nem a bizalom

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 15. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Történelmi megállapodásra jutottak Iránnal az atomprogramjáról tárgyaló hatalmak, az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország. Majdnem negyven év után ez volt az első közeledés az iszlám köztársaság és a Nyugat között.

Apróságoknak tűnő részletekről tárgyaltak még keddre virradóra is a nyugati és az iráni delegáció tagjai. Végül Bécsben megszületett az egyezség, amely alapvető változást ígér az iszlám köztársaság és a Nyugat kapcsolataiban. A lényeg: Irán visszafogja és lebontja nukleáris programjait a következő 15 évben. Gyakorlatilag megfosztja magát az atombomba-készítés lehetőségétől, leszereli urándúsító centrifugáinak többségét és plutónium előállítására alkalmas nehézvizes reaktorát.

Az egész folyamat, beleértve az urántermelést, az ENSZ Atomenergia-ügynökségének (NAÜ) ellenőrzése alatt zajlik majd, a katonai létesítményeket is felkereshetik. Öt, illetve nyolc év múlva megszűnnek az irániakat sújtó fegyvervásárlási tilalmak. Cserébe Irán megszabadul a gazdasági, pénzügyi és diplomáciai szankciók zömétől, eladhatja kőolaját, vásárolhat gépeket, fogadhat beruházókat, felszabadulnak bankműveletei. Hozzáférhet külföldi bankokban lévő 160 milliárd dollár befagyott tőkéjéhez.

Fontos arról is beszélni, milyen következményei lesznek az alkunak, illetve hogy mi nem történik meg. Az iszlám köztársaság továbbra is fő ellenségének tartja az Egyesült Államokat és Izraelt: a nagy és kis sátánt gyalázó retorika nem változik. Izrael szerint a felszabaduló eszközökkel Irán a zsidó államot támadó Hezbollah libanoni és Hamasz palesztin terrorszervezetet pénzeli majd. Nem csökken – sőt növekedhet – a szembenállás az Öböl szunnita monarchiáival, hiszen Irán nem lép vissza Bassár el-Aszad szíriai rendszerének támogatásától. Segíti a jemeni húszikat, továbbá a különböző síita csoportokat az olajállamokban.

 
Taps egy történelmi jelentőségű megállapodásnak. Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője köszönti Bécsben Dzsavad Zarif iráni külügyminisztert
Taps egy történelmi jelentőségű megállapodásnak. Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője köszönti Bécsben Dzsavad Zarif iráni külügyminisztert
Leonhard Föger / Reuters

Közben Teherán informális katonai szövetségben van a Nyugattal. Együtt lépnek fel (az irániak az iraki hadsereg, illetve a síita különítmények révén) az Iszlám Állammal szemben. Irán megkerülhetetlen szereplő, Irak mellett Afganisztán nyugati felében is meghatározó a befolyása, és jelen van az egykori Szovjet-Közép-Ázsia köztársaságaiban.

Izrael, illetve Benjamin Netanjahu jobboldali kormánya a megállapodás nagy vesztese. Az izraeli miniszterelnök történelmi léptékű hibának mondta az egyezséget, megismételve a washingtoni kongresszusban elmondottakat. Netanjahu éppen az iráni Izrael-ellenes retorikára hivatkozva állította, hogy Teherán újabb holokausztra készül. Tény, hogy Irán vezetői minden alkalommal Palesztina és Jeruzsálem felszabadítását ígérik. Többen eközben gesztusokat tesznek a zsidó, sőt az izraeli népnek is.

Netanjahu republikánus szövetségesei mindent megtesznek a szankciók fenntartásáért, de Barack Obama értésükre adta, nem fogja hagyni. Az amerikai elnök a puha, engedékeny hatalom (soft power) erejében bízik, abban, hogy a szankciók eltörlésével járó nyitás fellazítja a rezsim szigorát – különös tekintettel arra, hogy a városi művelt rétegeknek az elzártság mellett a szigorú kulturális-vallási ellenőrzésből is elegük van. Obama most egy platformra jutott Vlagymir Putyinnal, aki Oroszország sikerét látja a megállapodásban, a megnyíló iráni fegyverpiacban. Az oroszoknak rosszul jön a nyersolajár kétszázalékos esése (56,73 USD/hordó), amelyet az egyezmény híre váltott ki.

Obama külpolitikai hagyatékát építi

Ez a megállapodás nem a bizalomra, hanem az ellenőrzésre épül. Elzártuk az utat az iráni atomfegyver elől – hangoztatta Washingtonban Barack Obama amerikai elnök. Ha a kongresszus akadályozza a megállapodást, élni fog vétójával. Haszan Róhani iráni államfő Teheránban azt mondta: a jó egyezménnyel valóra váltak az irániak imái. Obamának a Teheránnal való kiegyezés azért is fontos, mert az – a Kubához fűződő kapcsolatok rendezése mellett – külpolitikai hagyatékának legfontosabb része lehet. (Hírösszefoglalónk)

Egyezség az utolsó pillanatban

1. A NAÜ ellenőrei bejuthatnak az iráni katonai és polgári létesítményekbe, de csak előzetes bejelentéssel. Teheránnak nem kell minden ellenőrzést megengednie, halasztásra is van lehetőség.

2. A rakétavásárlásokra nyolc évig még érvényes az embargó.

3. Az ENSZ fegyverembargója öt év múlva szűnik meg.

4. A szankciók 65 napon belül újra életbe lépnek, ha Irán megsérti az egyezményt.

5. Irán hozzájárul korábbi nukleáris kísérletei utólagos vizsgálatához.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.